Sok cukkini terem a kertünkben. Ezért igyekszem változatosan, mindenféle formában elkészíteni. Rántottam már ki magában, de sajttal töltve is. Készítettem főzeléket a nagyobbakból. Töltöttem hússal a közepes nagyságúakat.

 

sajtoscukinis 002

 

A sajtos cukkini golyócskák receptjét valahol olvastam. Konkrétan csak a belevalókra emlékeztem, az arányokat magam szabtam meg. Többször is elkészítettem, így bátran merem ajánlani másoknak is.

HOZZÁVALÓK:

1 kifejlett cukkini
1 tojás
só, bors ízlés szerint
reszelhető sajt, tetszőleges mennyiségű
petrezselyemzöld
fokhagyma aszerint, mennyire szereted
zsemlemorzsa
A bundázáshoz tojás, liszt. zsemlemorzsa

~o~

ELKÉSZÍTÉS:

1 fiatal, de jól megnőtt cukkinit dolgoztam fel.
–    Először is megmostam, félbe vágtam, és a belsejét kiszedtem, mert a magok már szép fejlődésnek indultak. Nem szedtem le a zöld héját, hiszen nem öreg példány.
–    Darabolóval összezúztam. Lehetne nagy lyukún reszelni is, de így kényelmesebb, gyorsabb. Egy- egy kis adaghoz a petrezselymet is beletettem, így az is megfelelő méretű lett.
–    Lesóztam, fél órát állni hagytam, míg jócskán levet eresztett.
Addig előkészítettem a többi hozzávalót is:
– egy tojást
– jócskán bele borsot (mi így szeretjük)
Ezeket villával alaposan összekevertem.
– Egy másik tálba megreszeltem a sajtot nagy lyukún, s hogy ne ragadjon össze (hisz most nagyon meleg van), jó búbozott kanál liszttel elkevertem.
– pucoltam fokhagymát, 5-6 gerezdet (kevesebb is lehet, mi így…)

Most vissza a már bő lében úszó cukkinihez:
– Ahogyan csak lehet, kinyomkodtam, egy nagyobb tálba tettem.
–  Rányomkodtam zúzóval az összes fokhagymát, az ízesített tojást, a sajtot, összekevertem.
(Még egy kis sót elbírt)
– Zsemlemorzsát szórtam rá, annyit, hogy az állaga megfelelő legyen  golyók formázásához.
– Kézzel formás kis diónyi golyókat készítettem.
A szokásos módon lisztbe, tojásba és prézlibe hempergettem, és forró olajban megsütöttem.
Így  a megolvadt sajt nem folyt ki sülés közben.

Ajánlatos törlőpapírra kiszedni, így a felesleges olaj felszívódik.

Felhasználhatjuk köretnek, de önállóan is megállja a helyét, egy második fogásnak. Én legtöbbször fokhagymás joghurtot adok mellé az asztalra, de ajánlhatom a majonézt, ill. a tartármártást, pláne, ha az saját konyhában készül.

 

Jó étvágyat kívánok!

 

Fitó Ica

Hozzászólások