November elején jelent meg a számos nemzetközi sikert elért profi magyar fotós, Bálint Richárd legújabb fotóalbuma, Giro d’Italia Face to Face 2015 címmel. Ez a hír többek között azért érdemel kiemelt figyelmet és jelent igazi szenzációt, mert a világ egyik leghíresebb kerékpárversenyéről készült album a verseny hivatalos évkönyve is egyben.

giro2

„Mindig hittem benne, hogy a könyveim és a fotóim által csökkenteni tudom a távolságot az elérhetetlen világsztárok és a rajongók között.”
Bálint Richárd – kiadó, fotós, szerkesztő

Az impozáns nyomdai produkció minden egyes oldalán emberi történetek drámai, vicces és könnyfakasztó pillanatai tárulnak elénk szokatlan közelségből. Az egyedi látásmód mellett, a könyv másik specialitása, ahogy elénk tárja Itália gyönyörű tájaiból azokat, ahol a kerékpárosok a harcukat vívták. Sem a Giro-t, sem más kerékpárversenyt nem láthattunk még úgy, ahogy ezt Bálint Richárd megmutatja nekünk ezen a kétszázhatvannégy oldalon. A vizuális élmény önmagában is magával ragadó, de a képek köré írt hosszabb-rövidebb történetekkel együtt olyan élményben lesz részünk, mely azonnal a könyvespolcok kedvenc darabjai közé emeli ezt a kivételes alkotást.

Bálint Richárd közel 19 éve fotózik sporteseményeken, eddig 48 országban mintegy 250 nagy rendezvényen fordult meg a világban. A mai napig összesen tíz, a mostani Giro d’Italia Face to Face 2015 albumhoz hasonló könyve jelent meg, többek között a dél-afrikai futball világbajnokságról, valamint az FIA Rally Világbajnokságról. A WRC sorozatban összesen kilenc albumot találhatunk az ő neve alatt, amiket nem pusztán fotósként, hanem mint író és kiadó is jegyez. A ralihoz kapcsolódó Face to Face közösség, mely a fotós köré szerveződő rajongók Facebook csoportját jelenti, több mint 320.000 rajongót számlál.

giro1
Richárd 2015-ben, a tőle már megszokott egyedi stílusban fotózta a Giro d’Italia-t is, majd pár hónappal később egy olyan új Face to Face albumot tett le az asztalra, amely az ő pályáján is egy fontos mérföldkőnek számít. A projekt külön érdekessége, hogy a szerző életében az olasz körverseny volt az első kerékpárverseny, amin részt vett.
A kétszázhatvannégy oldalas könyv friss, formabontó és egyedi. A szerző által teremtett értékekhez egy tehetséges magyar grafikus, Erdész Ádám tette még hozzá saját izlésvilágát, és emelte világszínvonalú produkcióvá a 2015-ös év egyik vitathatatlan könyvszenzációját.

A Bálint Richárd nevével fémjelzett „Face to Face” albumok lapjain egy eddig nem látott világba kaphatunk betekintést. Kedvenc fotósunk képeivel olyan szokatlanul közel kerülhetünk a versenyzőkhöz, mint soha ez előtt.

giro3

Nem szeretném lebecsülni azoknak a fotósoknak a munkáit, akik egy műteremben alkotnak, de én inkább a soha vissza nem térő pillanatokra vadászom. Minden győztes csak egyszer halad át a célvonalon és emeli a kezét a magasba. Én a másodperc ezredrésze alatt exponálok, amiből egy időkapszula lesz. Ha ebbe az aprócska időkapszulába sikerül belesűrítenem a szenvedést, az örömet, a drámát, a katarzist, egy egész pályafutást vagy egy fél életet, ilyenkor mondhatom azt, hogy sikerült megmutatnom az elkapott pillanat és az örökkévalóság kapcsolatát. Ezért hiszek abban, hogy minden évben érdemes újra és újra elindulni egy ismeretlen úton az ismeretlenbe. Fényképezőgéppel a kezemben.

A Giro d’Italia Face to Face 2015 egy impozáns fotóalbum a kerékpározás és a sport szerelmeseinek, a Giro d’Italia rajongóinak, valamint a fotózás megszállottjainak. A Bálint Richárd által teremtett rózsaszín csodára – a rózsaszín egyébként az olasz verseny alapszíne – nem csak ő lehet méltán büszke, hanem mi is mindannyian.

giro4

Életem során a sors szárnyalni és zuhanni is egyaránt megtanított, de hiszek abban, hogy aki egyszer megtapasztalta, hogy milyen a világ rózsaszínben, az soha többé nem fogja szürkének látni” – mondja a fotós. Lássuk a világot mi is rózsaszínben!

Bálint Richárd könyve már rendelhető az alábbi oldalon.

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások