2018-ban az ipolysági születésű Sajó Sándor költő születésének 150. évfordulója lesz november 13-án, a magyar nyelv napján. A Palóc Társaság az évforduló tiszteletére emlékévet hirdetett, amelynek része lesz a hagyományos magyar vers ünnepe, amelyet Magyarnak lenni: nagy s szent akarat! címmel hirdetünk meg évek óta. 2018-ban ez a versmondó szemle november 9-én, pénteken lesz Ipolyságon.

Reméljük, e jeles rendezvényen a megszokottnál többen vesznek részt az általános és a középiskolás diákok, köszönhetően a magyartanárok és a magyar szülők odafigyelésének is. Felhívjuk a nagyközönség figyelmét két további rendezvényünkre. Az egyik – ugyancsak kapcsolódik az emlékévhez – a Sajó Sándor emléktúra. Erre még lehet jelentkezni. Tanár, diák, szülő jelentkezését örömmel fogadjuk.

Sajó Sándor emléktúra

A Palóc Társaság a trianoni fájdalom és a szülőföldhöz való hűség költője születésének 150. évfordulója (november 13.) alkalmából kétnapos emléktúrát szervez 2018. szeptember 28-29-én, pénteken és szombaton. Az emléktúra tervezett útvonala: Balassagyarmat– Ipolybalog – Ipolyság –Párkány – Budapest – Pákozd – Székesfehérvár – Isztimer – Várpalota –Zsámbék – Párkány – Ipolyság – Ipolybalog – Balassagyarmat.

Az emléktúra műsora

– Budapesten a költő életében fontos helyek fölkeresése: az óbudai Árpád Gimnázium, ahol tanítani kezdett a fővárosban, s ahol emléktáblát avatunk majd ősszel; a kőbányai Szent László Gimnázium, amelynek igazgatója volt; a Kerepesi temető, amelyben díszsírhelyet adományozott számára a főváros és a Csörsz utcai lakás épülete, amelyben elhunyt.
– Pákozdon az 1848-49-es csata és a doni katasztrófa emlékparkja
– Székesfehérváron Szent István emlékhely és egyéb látnivalók
– Várpalotán a Trianon Múzeum kiállításai, benne a Sajó-emlékszoba megtekintése (esetleg a Thury vár látogatása)
– Zsámbékon a XIII. sz. első felében épült, későromán és kora gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viselő monostor romtemplom megtekintése
– Ipolyságon a költő mellszobránál az emléktúra ünnepélyes befejezése

Az emléktúrára bárki jelentkezhet, akinek kedves a magyarsága, szülőföldje, aki ismeri és aki még nem ismeri (majd megismeri!) a költő pályafutását, költészetét. Hívjuk az alap- és középiskolás diákokat is tanáraikkal együtt, a szülőket, várjuk a honszerető barangolókat.

Az emléktúra résztvevői az éjszakát a Várpalotához közeli Királyszálláson tölthetik, ahol vacsora és reggeli, ismerkedés, szép környezet és kellemes szórakozás vár mindenkit.

Jelentkezni 2018. szeptember 10-ig lehet és a kedvezményes részvételi díjat, ami 55.- Euró vagy 17 000.- forint, s amelyben az útiköltség, a szállás, az étkezés, a belépődíjak s a helyi idegenvezetők díja is bennefoglaltatik, ugyancsak a jelentkezési határidőre, azaz szeptember 10-ig kérjük befizetni.

Jelentkezni ezen a címen lehet: z.urban@paloctarsasag.real-net.sk.
A részvételi díjat erre a címre kell küldeni: 991 11 Balog nad Ipľom, Kör utca 194.
A jelentkezőknek részletes tudnivalókat tartalmazó meghívót küldünk.

A másik pedig a 23. alkalommal meghirdetett Magyar Kultúra Napja – pályázat, amelynek eredményhirdetése 2019. január 20-án lesz Budapesten a Duna Palotában. Várjuk a tanulmányíró diákok dolgozatát minden iskolából.

 

Várja jelentkezését a Palóc Társaság elnöke, Z. Urbán Aladár

A Palóc Társaság megalakulásáról és munkásságáról ITT olvashatunk.