A hadtörténelem iránt érdeklődő, Németország irányából érkező turistáknak érdemes megállniuk Arnhemben, ahol a II. világháború nevezetes csatája tárul elénk. A szövetséges főparancsnokság célja a Rajna hídjainak biztosítása volt, ám téves helyzetelelemzésük miatt 6 000 angol és lengyel ejtőernyős katonából kevesebb, mint 2400 élte túl a csatát. A városban  egy késő középkori katedrális és a 16. század eleji városháza is figyelemre méltó épület.

Városháza, Arnhem

A következő nagyváros, amelyet nem szabad kihagyni, Utrecht, ahol 1674. augusztus elseje óta a dóm tornya emlékeztet arra a tornádóra, mely lerombolta a templomhajót.

A holland kulturális és gazdasági élet központja Amszterdam, észak Velencéje. A csatornák ugyan nem olyan sűrűn szabdalják a várost, mint a lagúnák városában, de a település szerkezete, az épületek stílusa itt egységes képet mutat. Az idén áprilisban újra megnyitott Rijksmuseum a németalföldi festészet páratlan remekeit tárja elénk (a leghíresebb közülük Rembrandt Éjjeli őrjárat című festménye). A módosabb látogatók az állítólag jutányos áron kínált gyémántművesek ékszerei közül válogathatnak.

Rijksmuseum, Amszterdam

A sörözni vágyók jobb ha felkészülnek rá, hogy a mindenütt ismert Heineken és Amstel alig kapható a sörözőkben, ugyanis mindent elárasztottak a Belgiumból importált változatos nedűk. A vendéglátóhelyeken egy pohár (250 ml) sör ára fajtától függően 1000 forinttól indul. A boltokban ugyanakkor a hazainál olcsóbban is hozzájuthatunk a belga sörfőzdék páratlan italaihoz.

A kikapcsolódást követően érdemes folytatni utunkat az Északi-tenger partján fekvő városokon keresztül: itt található Leiden, melynek egyetemét a kora újkorban számtalan magyar protestáns diák is látogatta, Delft, melyet a porcelán fővárosaként tartanak számon, illetve Hága, az ország kormányzati központja.

  

Városháza Delftben és Jan Vermeer festménye a városról

Hága történelmi negyedében számos késő középkori templom mellett a gyönyörű reneszánsz városháza (1565-ben épült) és a királyi palota tekinthető meg. A palotában ma hivatalok működnek és kiállításokat is látogathatunk itt. Az idén áprilisban trónra lépő Vilmos Sándor király egy kisebb kastélyban lakik. Az elővárosokban mindenütt modern felhőkarcolók sorakoznak.

A királyi palota Hágában

Végezetül érdemes rövid sétát tenni az 1940. május 14-én porig bombázott Rotterdamban, ahol a belvárosban a városházán és a középkori székesegyházon kívül semmi nem élte túl a szőnyegbombázást. A tengerészeti múzeum értékes időtöltésnek ígérkezik. A város ipartörténeti értéke a világhírű szülöttjéről nevezett Erasmus-híd, amelynek központi pilonja 139 m magas.

Erasmus-híd

A gasztronómiai különlegességek kedvelői ellátogathatnak a sajt fővárosába, Goudába is, ahol az ízletes termékeket az itthoninál alacsonyabb árért és jobb minőségben vásárolhatjuk meg.

Schramek László

2013. június 11.