Rózsaszirom zselé – a nyár ajándéka – Gyűjtsünk rózsaszirmot, tiszta virág legyen benne. A legjobb eső után, amikor felszáradnak a szirmok, mert megmosni óvatosan lehet. Cukor és sűrítő anyag nélkül nem lehet rózsalekvárt készíteni.

rozsaszirom zsele
A rózsaszirom zselé hozzávalói:

1 liter rózsaszirom
1 liter szűrt vagy desztillált víz
1/2 liter cukor
1 citrom leve
5 g pektin vagy dzsemfix

A szirmokat 1 L forralt vízzel főzzük 10 percig. Ez idő alatt a víz piros lesz, a szirmok kifakulnak. Innentől 2 lehetőségünk van:

1. csak a leszűrt, bíborszínű levet használjuk. (Én ezt választottam.)

2. A szirmokat botmixerrel pürésítjük, s a továbbiakban a levével együtt felhasználjuk.

rozsaszirom zsele

A következő lépés mindkét esetben a cukor és a dzsemfix hozzáadása. Ezzel forraljuk kevergetve 5 percig. Itt adjuk hozzá a citromlevet. Kisméretű, tiszta üvegeket színig töltögetünk a forró lekvárral, amit rögtön le is zárunk. Fejre fordítva pihentetjük 5 percet, és azután száraz dunsztban lassan megvárjuk, míg kihűlt. A rózsaszirom zselé mehet a kamrapolcra vagy ajándékba..

 

Szöveg és fotók:

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Más gasztromómiai írás a szerzőtől magazinunkban:

Choko Sanel – Egy édes mesterség Sajóládon

 

Hozzászólások