Shakespeare szerelmi tragédiája, a Rómeó és Júlia című darab került bemutatásra február 19-én Szikszai Rémusz rendezésében, Szakács Hajnalka és Vecsei Miklós főszereplésével a debreceni Csokonai Színházban.

romeo_ es_julia14
Szikszai Rémusz első alkalommal rendez a cívisvárosban. A nagy szerelmen túl a történet időbelisége foglalkoztatja:

„Egy nagy klasszikust megcsinálni mindig kihívás. Amikor újra-és újra elolvastam a darabot, rám tört, mennyire nehéz, sokat dolgoztam azon, hogy melyik fordítást használjam, és kerestem, hogy mi is az, ami ebből engem érdekel a hihetetlen fellángoláson, szerelmen túl. Gyönyörű benne az idő rövidsége, és elgondolkodtató a közeg, amelyben megszületik: a gyűlölet közege. Nagyon szeretem Shakespeare-nél, hogy a két família gyűlöletének nem tudjuk az okát. Nincs néven nevezve…Az előadás vége két halál, vagyis sok halál, de a két főszereplőnk halála is, ami oktalan. Ha a szüleik nem azzal lennének elfoglalva, hogy a gyűlölet mit jelent az életükben, akkor az is fontos kérdés lehetne, hogy mit jelent a gyerek az életükben?!

Az is érdekel, hogy mi érint még meg minket? Van-e még egyáltalán közösség? Egy színházi közönség nekem közösség, mert tudnak együtt lélegezni egy előadással, meghatódnak, nevetnek együtt, és ha csak három percre is, de közösen elgondolkoznak valamin, akkor lehet, hogy egy grammal, tényleg csak egy grammal jobb lesz a világ, arra a három percre. Nem többre. Hátha elgondolkoznak a szülők és azt kérdezik valóban kíváncsian a fiuktól-lányuktól: Figyelj, hogy vagy? Egy héten csak egyszer másképp, mint egyébként. ”

romeo_es_julia4

Vecsei Miklós egyik szerepálmát, Rómeót játszhatja a Csokonai Színházban. Úgy érzi, a klasszikus darab nem annyira generációs válságról beszél, hanem azokról, akik hisznek, és azokról is, akik már nem hisznek a láthatatlanban.

Van három-négy olyan szerep, amivel nagyon szerettem volna ’találkozni’ a pályám első éveiben. Rómeó az egyik. Hegedűs D. Géza, az egyetemi osztályfőnököm és mesterem mesélte, hogy mennyire szeretett volna Rómeó lenni, de másként alakult, de kívánja nekem, hogy adódjon rá lehetőségem, mert nagyon szép szerep. Sok közös dolog van bennünk Rómeóval, és olyan gyönyörű íve van a szerepnek, hogy egy egész életet le lehet élni benne.”

romeo_es_julia10

 

“Azért is szeretem, mert nagyon tiszta ez a darab, és minden pillanata iszonyatosan igaz. Nincs benne semmi álszenteskedés, és minden lehetőséget megad egy színésznek, hogy igazán mélyen adja magát.”

Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott.
A tragédiát Varró Dániel fordította.

A fotók a próbák során készültek.

További részletek és szereposztás a színház honlapján

Forrás: Debreceni Csokonai Színház

Hozzászólások