Mindennapjainkat szomorúsággal, örömmel, bánattal, küzdelmekkel élhetjük meg. Időnként a könnyed vígjátékok vezethetnek át egy nap nehézségén, kicsit ellazulunk, de van, amikor éppen az elgondolkodtató, kérdéseket felvető film ragadhat magával. Most az utóbbi filmek egyikéből szeretném ajánlani megtekintésre a Napola – A Führer elit csapata 2004-ben készült német háborús filmdrámát.

Németország 1942: a Hitler-rezsim politikai és katonai hatalma csúcsán van. A berlini Wedding munkáskörnyékről származó 17 éves Friedrich Weimer kiváló bokszoló. Tehetsége megnyitja előtte a Birodalom jövendő elitjét képző, politikai oktatási intézmény a Napola Allenstein kapuit. Friedrich ebben élete nagy lehetőségét látja, hogy megszabaduljon osztálya korlátaitól. Szülei akarata ellenére jelentkezik a neves iskolába. E számára idegen világban, melyben a nemzeti szocialista képzés és rend uralkodik, kemény konkurenciaharcra és váratlan bajtársiasságra talál egyszerre. Egy szökött hadifoglyok elleni szörnyű bevetés és az egyre mélyülő barátsága a csendes és okos Albrecht Steinnel választás elé állítják Friedrichet, mely egyúttal fiatalsága végét is jelenti.

A film rövid tartalma is felkeltheti már érdeklődésünket, de a végére érve sok kérdés merülhet fel bennünk.

  • Milyen árnyalatok, milyen lelki rezdülések vannak egy emberben, hogy felismerje a gonoszt, és a maga módján tegyen ellene?
  • Választható egy olyan életút, amit követni lehetetlen, és még az élet feláldozása árán sem tesszük meg?
  • Hogyan tudják egymást erősíteni, gyengíteni az emberi kapcsolatok?
  • Milyen mély lehet az egymás iránti szeretet, mit teszünk meg ezért?
  •  Milyen választása lehet egy gyereknek, ha a szülei a gonoszságot szolgálják ki és annak vezető rétegéhez is tartoznak?
  • Mi lesz a következő lépés, ha a felemelkedés útja csalódással jár?
  • Mennyi átélt igazságtalanság, megaláztatás kell ahhoz, hogy felismerjük a gonoszság igazi arcát?
  • Fel merünk-e tenni mindent „egy lapra”, mindent megváltoztatni, hogy ne sodródjunk az árral, amiről már tudjuk, hogy könyörtelen, életet nem kímélő, sőt éppen az esztelen öldöklésre készít fel?
  • Van-e megoldás a kibékíthetetlen ellentétek között?

A filmben megkapjuk ezekre a kérdésekre a válaszokat. Vannak olyan élethelyzetek, amikor nincs sok választási lehetőség, csak az igen, vagy a nem, és nem is tehetünk semmit ellene, mert felettünk állnak. Gyönyörű film, amely bemutat egy embertelen, rideg világot, ahol a szeretet és az igazi bátorság győzedelmeskedik a gonosz ellen. Soha nem az a gyenge, aki érzelmek, szeretet, odaadás nélkül éli meg a felmerülő helyzeteket, hanem aki ellenáll még az élete árán is.

Lakatos Ilona

2013. június 4.


Hozzászólások