A fesztivál díszvendége az idén százéves indiai filmgyártás központja, az évi kétmilliárd dollár bevételű Bollywood. Magyarországot Nagy Dénes “Lágy eső” című rövidfilmje képviseli, az alkotást a Rendezők kéthete elnevezésű párhuzamos programban május 23-án mutatják be.

Az idei évben az Arany Pálma-díjat odaítélő zsűri elnöke Steven Spielberg, a tagok között többek között az Oscar-díjas Nicole Kidman és  Christoph Waltz is szerepel. A francia üdülővárosban megrendezett fesztivál május 26-án a díjátadó gálával zárul.

A nyitófilm – A nagy Gatsby

Az F. Scott Fitzgerald regénye alapján készült film főszerepeiben Leonardo Dicaprio-t és a brit Carey Mulligant láthatjuk. Dicaprio elmondta, hogy gimnazista korában olvasta a könyvet, de akkor nem tett rá különösebb benyomást. Mikor azonban legutoljára elővette, a történet magával ragadta, árnyalataiban és jelentéseiben annyira gazdagnak találta. A főszereplő szerinte egy örök álmodozó, tulajdonképpen saját álmainak megtestesítője.
Baz Luhrmann, a film rendezője méltatta az írót, aki életében elismerés helyett kíméletlen kritikákat kapott. Fitzgerald maga vett néhány példányt a saját könyvéből, hogy ne tűnjön úgy, senkit sem érdekel. Az volt a szándéka, hogy megírja a nagy amerikai regényt. Sajnos nem tudhatta meg, hogy tényleg sikerült neki.

A fesztivál kezdetei

A Nemzetközi Filmfesztivált Jean Zay francia oktatási és művészeti miniszter kezdeményezésére rendezték meg, aki szeretett volna Franciaországban is meghonosítani egy nemzetközi kulturális rendezvényt, mely méltó vetélytársa lehet a velencei Mostra Filmfesztiválnak.

Az első fesztiválnak, melyet 1939-re terveztek, Louis Lumiere lett volna az elnöke, mivel azonban a megnyitó napján kitört a világháború, el kellett halasztani. Végül csak egy évvel a háború befejezése után, 1946. szeptember 20-án sikerült megnyitni az első filmes rendezvényt. 1952-ig minden évben szeptemberben rendezték meg, attól kezdve azonban áthelyezték az időpontot májusra.

A Cannes-ba érkező világsztárok jelenléte és az egyre nagyobb sajtóérdeklődés hamarosan nemzetközi hírűvé és legendássá tette a francia kulturális fesztivált. Az ötvenes évektől folyamatosan nőtt ismertsége és népszerűsége, hiszen olyan hírességek fordultak meg itt, mint Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Cary Grant, Romy Schneider, Alain Delon, Simone Signoret vagy Gina Lollobrigida.

A Nagydíjtól az Arany Pálmáig

Kezdetben nem Arany Pálma-díjat, hanem a jóval prózaibb „A Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíja” kitüntetést kapták meg a legjobbaknak ítélt alkotók. 1954-ben döntöttek úgy, hogy Cannes városának címerére utalva pálmaágat formázzon a rangos elismerés. Az ékszerészek számára kiírt pályázatot Lucienne Lazon nyerte meg.  

Az első változat egy függőleges pálmaág volt, melynek ferdén metszett vége szívalakot formázott. A 24 karátos aranyból készült ágat terrakotta talpazaton helyezték el. A talpazat formája előbb kerekített volt, majd egyre szögletesebb lett, míg végül 1984-től piramis alakúvá vált.

1992-ben Thierry de Bourqueney újrarajzolta a pálmaágat és a talpazatot is, amely ekkortól csiszolt kristály lett. 1997-ben Caroline Scheufele, a svájci Chopard ékszerészet elnöknője modernizálta a Pálmát. A 24 karátos Arany Pálmát viaszforma kézi kiöntésével készítik el, majd egy csiszolt kristály párnára illesztik. Az elkészült remeket bőr ékszertartóba helyezik.

1964-től tizenegy éven keresztül visszatértek a Nagydíj elnevezéshez, 1975-től napjainkig azonban ismét Arany Pálmával jutalmazzák a legjobb alkotásokat.

1997-ben – az 50. fesztiválon – egy külön zsűri ítélte oda a Pálmák Pálmáját, azok közül a kiváló rendezők közül válogatva, akik az eltelt fél évszázad alatt sohasem nyerték el az Arany Pálmát. A díjat Ingmar Bergman vehette át.

Forrás: MTI, BBC, Festival de Cannes

Weninger Nóra

2013. május 17.