A gyerekek lelki fejlődését kutató szakemberek szerint 6 éves korunkig a mesék világában élünk, és a valóságot igazítjuk a mesék birodalmához, az ott élő hősökhöz, és a mesében megelevenedő történésekhez. A gyerekek fantáziavilága ebben a korban még elképesztően színes és nagy hatással van a későbbi lelki fejlődésükre.

Ha visszaemlékezünk rá, hogy mi volt gyermekkorunk legkedvesebb könyve, amiből még szüleink meséltek nekünk, sok kellemes emléket idézhet fel bennünk a mesék világa és a könyv szeretete. Azonban sok gyermeknek egyáltalán nincsen ilyen emléke, hiszen sokkal messzebbről indulnak. Ma Magyarországon minden ötödik gyermek olvasási és szövegértési nehézségekkel küzd. Ez az arány hátrányosabb térségekben még magasabb és minden harmadik gyermeket is érinthet a probléma. Mit jelent ez?

Ezekben a hátrányos térségekben a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermekek közel 80%-ának otthon egyetlen könyve sincsen. Adódik a kérdés –hogyan juthatunk el oda, hogy a gyermekek megszeressék az olvasást, miközben sok esetben még azzal a kihívással küzdünk, hogy nincsen mit olvasniuk?

A United Way Magyarország felismerve a problémát ezen a helyzeten szeretne változtatni. 2014-ben elindította a KönyvForgató névre hallgató programját, melynek keretében, jó állapotú, használt gyermekkönyveket gyűjt 7-14 éves gyerekek számára, amelyeket pályázati úton juttat el többségében hátrányos helyzetű gyerekközösségekbe. A könyvadományokon túl az alapítvány célja, hogy olyan eszközt adjon a pedagógusok kezébe, melynek segítségével a gyermekek elsajátíthatják az olvasási és szövegértési készségeket, esélyt kapva ezzel arra, hogy a bennük rejlő tehetség kibontakozhasson.

Ennek szellemében rendeztük meg 2017. november 19-én a jótékonysági gálaestünk is, melynek bevételeiből 2018-ban 10 hátrányos helyzetű térségben lévő általános iskolába juthatunk el, és közel 2.000 gyermeket taníthatunk meg az élménypedagógia eszközével az értő olvasásra. Megtisztelő volt számunkra látni azt az összefogást, ahogyan az est résztvevői egy személyként álltak a kezdeményezésünk mögé, amelyek további inspirációul szolgálnak jövőbeli programjainkhoz!

Hiszünk benne, hogy már egy könyv is képes megváltoztatni a gyermekek életét! Közös összefogással, sokkal nagyobb hatást tudunk elérni a társadalom egyes rétegeiben, mint egyedül. Elkötelezetten dolgozunk azon, hogy a KönyvForgató programunk keretében mi legyünk az a kapocs az emberek, vállalatok, társadalmi szervezetek életében, aki mindezt közös platformra helyezi, hozzásegítve minél több gyermeket ahhoz, hogy ők is merjenek nagyot álmodni!

Ha szívesen tudna meg többet programunkról, lépjen kapcsolatba velünk!

A United Way Magyarország a világ legnagyobb, magánadományokból fenntartott civil szervezete, a 130 éves United Way nemzetközi hálózatának tagja. Magyarországi alapítása óta komoly szerepet játszik a civil társadalom fejlesztésében, nevéhez fűződik az 1%-os törvény kezdeményezése. Tevékenysége fókuszában az oktatás áll, pénzügyi, oktatási, balesetmegelőzési és értő olvasóvá nevelő programjain keresztül évente közel 300 általános iskolában segíti elő a gyerekek sikeres felnőtté válását. Elkötelezett az önkéntesség ügye mellett, programjait évente több, mint 1000 önkéntes bevonásával valósítja meg.

Forrás: United Way Magyarország

 

Hozzászólások