A Szabadszállás Jövőjéért Egyesület 2015 elején azzal a szándékkal alakult, hogy civil szervezetként a város közössége érdekében jövőt formáljon. Ennek érdekében foglalkozzon a gyermekekkel, fiatal szüleikkel, és a felnövekvő nemzedékkel megismertesse a népi hagyományokat és a felmenők régmúlt időkben megélt életmódját. Ennek első kiemelkedő rendezvénye 2015-ben a Szabadszállási Kolbásztöltő Fesztivál volt, amelynek szervezését és lebonyolítását az egyesület vállalta magára.

 

kolbaszfeszt06

 

A rendezvény célja az volt, hogy megismertesse a fiatal nemzedékkel a nagyszüleik által megélt népi szokásokat, a disznótorok hangulatát úgy is, mint családi ünnepet, annak közösségformáló erejét, a sertés hagyományos feldolgozását és az akkori kor ízeit.

A rendezvényen közel 1000 fő vett részt, a versenyző csoportokat családi kötelékek, baráti társaságok és munkahelyi közösségek alkották. A zsűri neves és közismert gasztronómiát képviselő tagokból állt. A rendezvény sikerére való tekintettel 2016-ban az egyesület ismét megszervezi a Szabadszállási Kolbásztöltő Fesztivált még több résztvevővel, ezzel is segítve a hazai sertéságazatot és az egészséges táplálkozás forrásainak és gasztronómiai elemeinek megismerését.

 

kolbaszfeszt02

 

Az egyesület másik kiemelt rendezvénye a 2015-ös év tavaszán a Mága koncert megszervezése volt. A rendezvénynek a Szabadszállási Református egyházközség adott helyet a református templomban térítésmentesen. Ezen a rendezvényen közel 800 fő vett részt, szintén családok, baráti közösségek együttlétével. A magas szintű művészi előadás a szórakozás mellett példát mutatott a gyermekeknek, hogy kitartó munkával és szorgalommal milyen szintre lehet eljutni, amely sikerekről Mága Zoltán hegedűművész rövid előadásban tartott élménybeszámolót.

Ezt a rendezvényt 2016-ban ismét készülünk megszervezni. Mind a Kolbásztöltő Fesztivál, mind a Mága koncert költségeit jelentős mértékben az egyesület tagjai és a szponzorok finanszírozták. A koncerten befolyt támogatójegyekből 300.000 Ft-tal támogatta az egyesület a Szabadszállási Általános Iskola diákjait az erdélyi testvértelepülés csereprogram utazási költségének részbeni átvállalásával.

 

kolbaszfeszt03

 

Az egyesület 2016-ban is folytatni kívánja a hagyományőrzés és a kulturális programok szervezését NEA támogatás reményében. Mindezzel együtt és a rendezvények bevételeiből az egyesület támogatni szeretné a gyermekprogramokat és a helyi hagyományőrző csoportokat (néptánc, népzene, énekkar, szakági sportolókat).

Szabadszállás 6200 lakosú kisváros, ahol az utóbbi évtizedekben egyre inkább a „városias” életvitel alakult ki. A fiatalabb generáció családi házaik kertjében a parkosítás és füvesítés a jellemző, úgynevezett kis konyhakerti termesztést nem folytatnak, állattartást már nem is említve. Így jellemzően a zöldség- és gyümölcsféléket is a boltokban vásárolják meg éppen úgy, mint a nagyvárosokban lakók. A hagyományos állattartás és a velejáró házi sertésvágás, feldolgozás már ritka eseményeknek számítanak. Nagyon sok családban a gyermekek már csak a régi történetek felidézéséből hallanak ezekről a családi eseményekről.

 

kolbaszfeszt04

 

Ennek megváltoztatását célozta meg az egyesület, nevezetesen újraéleszteni a falusi (kisvárosi) hagyományokat, bemutatva a fiataloknak, hogy saját feldolgozással is lehet gondoskodni a család ellátásáról, jó minőségű egészséges hazai élelmiszerek előállításával – szemben a nagy bevásárló központokban kínált ismeretlen helyről származó termékekkel. Az egyesület ugyan nem tartja kötelezőnek, hogy mindenki neveljen sertést, baromfit itt a kisvárosban, de azt  el szeretné érni, hogy az itt lakók azoktól az őstermelőktől, családi gazdálkodóktól vásároljanak élősertést, baromfit, akiknek a növénytermesztés és az állattenyésztés jelenti a megélhetését.

Ennek segítését és népszerűsítését szeretné az egyesület elérni, hagyományt teremtve az életszerű körülmények között megtartandó kolbásztöltő fesztivál megszervezésével, amely akár „ismeretterjesztő” szerepet is betölthet mindenkor a fiatalabb generáció számára.

 

kolbaszfeszt05

 

A kulturális programok szervezésével az egyesület szeretne vidéki településre is magas színvonalú műsort helybe hozni azért, hogy akinek nincs módja felutazni Budapestre vagy nagyobb városokba, számukra is legyen elérhető kulturális rendezvény. A kulturális programok nevelő hatását pedig abban látja az egyesület, hogy vidéken élő családok és gyermekeik láthatnak célokat és motivációt, a magas szintű zenei kultúra értékeinek elérhetőségében, szemben a silány minőségű zenei műfajokkal és előadókkal.

 

Müller Zoltán

 a Szabadszállás Jövőjéért Egyesület elnöke

 

Hozzászólások