Különleges bibliatöredékekből és ritka kéziratokból nyílt április 2-án kiállítás a vatikáni Nagy Károly-szárnyban lévő múzeumban – tudósít a Vatikáni Rádió és a Catholic Herald.

A „Verbum Domini II.: God’s Word Goes Out to the Nations” kiállítás mintegy 200 ritkaságot mutat be, melyek a Biblia történetéről mesélnek a látogatóknak. A kiállítás megrendezését XVI. Benedek Verbum Domini kezdetű apostoli buzdítása inspirálta.

A fő nevezetességek között találjuk a Holt-tengeri tekercsekből kiállított három töredéket; a Codex Vaticanus, a legrégebbi teljes biblia két oldalát, melyet a Vatikáni Könyvtár adott kölcsön; valamint a King James Biblia egy 1611-es eredeti példányát.

Codex Vaticanus

Először kerül kiállításra a Vatikáni Könyvtár tulajdonát képező Bodmer-papirusz egy eredeti fóliánsa. A 200 körül született kéziratnak, mely a Lukács- és a János-evangéliumot tartalmazza, egyéb időkben egy speciális, földalatti raktár ad otthont, ahol biztosítani tudják számukra a kellő rendkívül alacsony nedvességtartalmú helyiséget.

A Bodmer-papirusz


A Cambridge-i Egyetem jóvoltából látható a 11. századi Bath-evangéliumok egy része, az evangéliumok egyetlen teljes középkori angol fordítása. Megtekinthető az úgynevezett Hold-Biblia is, egyike azon 100 mikrofilmen lévő bibliának, melyeket Edgar Mitchell űrhajós vitt el a Holdra 1971-ben az Apollo 14-gyel.

A kiállítás belépti díj nélkül tekinthető meg 2014. június 22-ig.

Forrás: Magyar Kurír

2014. április 9.

Hozzászólások