A közelmúltban a világ egyik legrangosabb és legjelentősebb képzőművészeti gyűjteményét felvonultató múzeuma, a párizsi Musée d’Orsay megvásárolta Rippl-Rónai József „Jelenet gróf Somssichék kertjében” című festményét a budapesti Virág Judit Galériától. A posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb hazai képviselőjének számító művészről halálának évfordulóján, november 25-én emlékezünk meg.

Rippl-Rónai József életének több jelentős szakasza is Kaposvárhoz kötődött. Patikussegédként kezdte, majd Budapesten gyógyszerészeti mesteroklevelet szerzett. Rajzolni tanult. 23 éves korától külföldön élt, kezdetben a müncheni művészeti akadémián képezte magát. Három évvel később Párizsba költözött, ahol Munkácsy Mihály segédjeként dolgozott. Mestere képeinek másolása során nemcsak az általa képviselt stílussal ismerkedett meg, hanem a kortárs stílusirányzatokat is elsajátította.

Első jelentős művei (Nő fehérpettyes ruhában, Kalitkás nő) „fekete korszakának” jegyeit viselik magukon. A képek színvilága elsősorban a fekete, a barna és a sötétzöld árnyalataiból tevődik össze. Párizsban ismertté vált a neve, ő 1902-ben mégis hazatért Magyarországra és Kaposváron telepedett le.

Festményein a szülők és barátok, valamint a táj és a vidék ábrázolása került előtérbe. A kisváros életét bemutató művek szép példája a Piacsek bácsit ábrázoló sorozat. Az úgynevezett „kukoricás” képek jellemzője a hangsúlyos kontúrok és a széles ecsetvonásokkal felvitt foltok alkalmazása. A festékfoltok csak bizonyos távolságból alkotnak egységes képet.

Az első világháború kitörésekor éppen Párizsban tartózkodott, ezért – ellenség lévén – internálták. Kaposvári otthonába, a Róma-villába való hazatérése után folytatta az alkotást, elsősorban a Nyugat folyóirathoz kötődő ismert írók-költők (Móricz Zsigmond, Babits Mihály, Szabó Lőrinc) pasztellportréit és önarcképeket festett.

A festmények és grafikák mellett üvegablakokat (Ernst Múzeum) és poharat, lámpát is tervezett.

A kaposvári Rippl-Rónai József-emlékmúzeumot 1978-ban adták át. A világhírű festő tiszteletére művészeti díjat is alapítottak.

Weninger Nóra

2012. november 25.

Hozzászólások