Egy 17. században elsüllyedt hajó roncsait tárják fel a kutatók Angliában. A búvárok eddig számos tárgyat, köztük ónötvözetből készült kanalakat, érméket és navigációs műszereket hoztak felszínre a kelet-angliai Southend-on-Sea partjainál, a Temze torkolatában 1665-ben felrobbant London nevű hajó hullámsírjából.

A projekt szóvivője szerint a roncs nagyjából akkora mennyiségű leletet rejthet, mint VIII. Henrik egykori zászlóshajója, a Mary Rose, amelyen a kutatók nagyjából 19 ezer tárgyat találtak – emlékeztetett a BBC News.
A délkelet-angliai Chathamben épített London felrobbanásának oka még ma is rejtély a kutatók előtt. A búvárok ez idáig tízszer merültek le a roncshoz, amely kettétörve hever a tengerfenéken.

“Még mindig hátra van öt merülés, de mostanra annyit sikerült megállapítanunk, hogy a London roncsainak jó állapotban megmaradt és sérülékeny maradványai alátámasztják a hajó felrobbanásáról szóló történelmi feljegyzéseket” – mondta Mark Dunkley, a feltárást végző English Heritage örökségvédelmi szervezet régésze. A munkálatokban részt vevő Cotswold Archaeology illetékese, Steve Webster szerint a következő két évre kiterjedő projekt jelenleg az egyetlen hajóroncs-feltárás Angliában.

A Mary Rose maradványai

“A mostani projekt lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a 16. század első fele és a 17. század második fele között végbement változásokat, egy olyan időszakét, amelyet a britek tengeri hatalmának kiterjedése és a Brit Birodalom megszületése fémjelez” – tette hozzá Webster.
A London roncsait a London Gateway projekt előkészítő munkálataikor fedezték fel 2005-ben a kelet-angliai Thurrocknál. A felszínre hozott tárgyakat a helyi múzeumokat kezelő Southend Museums Service gondjaira bízzák.

MTI

2014. augusztus 1.

Hozzászólások