,,Az álmaink csupán beteljesületlen vágyak maradnak, ha nem teszünk azért, hogy valóra váltsuk őket. Az életben saját magadnak kell táplálnod a benned égő tüzet.” (Bear Grylls)
 
Fiatalság…fiatalság…fiatalság…amely sajnos elmúlik, de, hogy az akkor bennünk égő vágyaink hogyan teljesülnek, az nagymértékben tőlünk függ, és természetesen a szerencsétől. Sajnos, az ifjúság már nálam tovaszállt, de unokám felhívta a figyelmemet a fiatalok körében már ismert öttagú együttesre. Megkérem az együttes frontemberét, Ragó Norbertet, hogy mutassa be a zenekarukat. Kezdjük a megalakulásnál!

ragonorbi01

12 éves koromban a basszusgitárosunkkal, Szappanos Ádámmal elhatároztuk, hogy zenekart fogunk alapítani. Még nagyon képzetlenek voltunk zeneileg, de a lelkesedésnek ez nem szabott határt. Az első zenekarom I Don’t Know néven futott. Főként Kecskeméten játszottunk, de eljutottunk Szolnokra és Budapestre is. Ez az időszak 2007-től 2010-ig tartott, és 2011 májusában kezdtük el a Show Your Otherside-ot.

Mondhatni minden adta magát, az előző zenekarból Ádámmal kezdtük ezt is, később rátaláltunk Kalmár Simonra, a dobosunkra, és ő ajánlotta az öccsét, Kalmár Ferit. Az elején még gitároztam az éneklés mellett, de komolyabb gitártémákat szerettünk volna belecsempészni a zenénkbe, ez mellett nem igazán tudtam volna megoldani az éneklést. Így került a képbe Héjjas Luca, akit a testvérem révén ismertem meg. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen könnyen sikerült egymásra találnunk, azóta zökkenőmentes a kapcsolatunk mind a zenekarban, mind a magánéletben.

ragonorbi1

Szeretnénk megismerni a tagokat. Kérlek, mutasd be őket! Mi az életfilozófiátok?

Ádám 22 éves, Budapesten él és dolgozik, mint stúdió grafikus. Feri a legfiatalabb, ő 16 éves, de iszonyatosan tehetséges. Kecskeméten tanul a Bányai Júlia gimnáziumban. Luca 20 éves, ebben az évben kezdte a tanulmányait a budapesti Corvinus egyetemen, előtte egy művészeti iskolában tanult a zeneművészetet. Simon szintén 20 éves, jelenleg velem együtt dolgozik a kecskeméti Petőfi Nyomdában, de tervezi, hogy folytatja tanulmányait a felsőoktatásban. Én pedig 22 éves vagyok, szintén a Petőfi Nyomdában dolgozom.

Ahogy a zenekarban tevékenykedünk, mondhatjuk ezt életfilozófiánknak: folyamatos fejlődés. Biztatjuk egymást, segítünk egymásnak, és próbáljuk kihozni magunkból a legjobbat a próbáktól a koncertekig.

ragonorbi2

Milyen típusú dalokat hallhatunk tőletek?

A zene, amit játszunk, hazánkban nem túl ismert, a dallamos pop punk zenét keverjük a dinamikus hardcore-ral. Aki főként rádióbarát zenéket hallgat, nem tartja majd populárisnak, viszont az underground vonalban ez elég lazának számít.

A zene és a dalszöveg saját szerzeményetek, vagy van közöttetek, aki a szövegírással, a dalszerzéssel van megbízva?

Mivel régen gitároztam is a zenekarban, így szívügyem a dalszövegeken kívül a számok zenei része is. Folyamatosan írom itthon a számokat, egy program segítségével meg tudom komponálni az egészet dobbal, basszusgitárral, gitárral együtt. Ezeket elküldöm a többieknek, ha tetszik nekik, akkor közösen kovácsoljuk össze. Feri írja még a számokat, nagyon kreatívnak tartom őt, de mindenki beleteszi magát, és sosem az lesz a végeredmény, mint ami kezdetben volt.

ragonorbi3

Csak angolul énekeltek, énekelsz?

Igen, ennek számomra három oka van: A régi zenekarban magyarul írtam, és mindig valami negatív irányba kanyarodtak a szövegeim, még ha nem is volt semmi probléma a magánéletemben, csupán olyan mondatok, szavak, rímek jöttek. Az eddigi zenénknek viszonylag vidám dallamvilága van, nem illene hozzá az ilyen negatív szöveg. A másik pedig, hogy kihívásnak tartom, hogy angolul írjak szöveget, angolul énekeljek. Igyekszem figyelni a kiejtésre, és szerencsére egyre többször hallok pozitív véleményeket róla, valamint próbálok mélyebb értelmet, üzenetet leírni angolul, ami nagyon nehéz. Sok külföldi előadó nem is törődik ezzel, én ezt szeretném elkerülni. A harmadik és legfontosabb: számunkra nem Magyarország a cél. Ezzel a zenével itthon nem igazán lehet érvényesülni, nincs rá igény azon a pár száz huszonévesen kívül, akik megtisztelnek a jelenlétükkel egy koncerten. Nyugaton teljesen más a helyzet az underground zene világában.

ragonorbi4

Hol léptetek fel eddig? Van-e olyan fellépésetek, amire különösen büszkék vagytok?

Számomra szinte minden fellépés emlékezetes, nagyszerű érzés, hogy egyre nagyobb szeretettel fogadnak minket szülővárosunkon kívül is, legyen szó egy budapesti nagy koncertről, vagy egy kazincbarcikai kis kocsmáról, ahol 40 ember olyan hangulatot csinált, mint ha 200-an lettek volna. Mégis kiemelném a SZIGET és VOLT fesztiválokat, ahol idén másodjára is játszottunk, nagyon élveztük mind a két évben, szeretettel fogadtak minket a korai kezdés ellenére is. Illetve tavaly júliusban a világhírű kanadai Billy Talent előzenekara lehettünk a budapesti A38 Hajón. Hihetetlen volt telt ház előtt játszani és beszélgetni a tagokkal, nagyon kedvesek és közvetlenek voltak. Még idén fogunk játszani az amerikai Vanna és a brit Climates zenekarokkal decemberben, ezt is nagyon várjuk.

Van szponzorotok? Ki és hogyan segít titeket?

Egy magyar ruházati cég a Grindrise Movement támogat minket. Igazából ez egy kölcsönös reklámozás, mi írunk az ő újdonságairól, ők a miénkről, plusz minden kollekcióból küldenek egy adag ruhát. Továbbá minden évben szerveznek egy Grindrise Fest nevezetű eseményt, ezen lépnek fel a támogatott bandák és néhány tehetséges magyar zenekar. Mindig szokott lenni egy külföldi fellépő is.

Úgy tudom, hogy jelent már meg lemezetek. Mikor látott napvilágot?

Eddig 3 kislemezünk jelent meg. 2011-ben a Let’s Show Our Otherside című 3 számos EP, 2012-ben az 5 számos Heartbeats, és tavaly októberben a 6 számos Prologue. Mindegyik ingyenesen letölthető volt, fizikai formátumra sajnos nem került sor.

Jól tudom, hogy most nagy munkában vagytok? Készül az első nagylemezetek. Szeretném, ha erről is beszélnél.

Igen, november 8-9-én kezdtük el felvenni, de a munkálatok több mint egy évre tekinthetőek vissza, addig folyamatosan javítgattuk, próbálgattuk a számokat, szövegeket. A nagylemez mondhatni teljesen más lesz, mint az előző. Sokkal komolyabb lesz mind a hangzás, mindig a szövegek, mind a zenei témák. Elindultunk egy kicsit progresszívabb irányba, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek a dalszövegek üzenetére. Ez egy nagy ugrás nekünk az előző korongokhoz képest. Reméljük, aki eddig szerette a zenénket, az ezután is fogja, és sok új ember szereti majd meg általa azt, amit csinálunk. Még idén szeretnénk az egyik új számunkhoz egy videoklipet is forgatni.

Hol léptek fel legközelebb? Kiket vártok ide?

Legközelebb Kecskeméten a Kilele Music Caféban játszunk a szintén kecskeméti Witch Bone Garden és a kerekegyházi Stubborn társaságában, utána Szegeden a Live Music Club-ban egy tetováló fesztivál keretein belül sok más hazai zenekarral. Várunk szeretettel mindenkit!

Milyen céljaitok, álmaitok vannak?

A közös célunk, álmunk, hogy a zenénkkel érvényesülni tudjunk más országban, például Amerikában. Ott sokkal több underground zenei fesztivál van, külön televíziós csatornák, rádióállomások, kézzel fogható magazinok, amik ezzel a zenével foglalkoznak. Mi ebből szeretnénk élni, ezt szeretnénk csinálni az év minden napján, de sajnos erre Magyarország nem ad lehetőséget.

Kedves Norbi, a magam és a szerkesztőségünk nevében kívánok nektek erőt, egészséget, töretlen alkotókedvet. Kívánom, hogy minden álmotok váljon valóra!

Köszönjük a lehetőséget és a jókívánságokat! További szép és igényes írásokat kívánok Önnek és a szerkesztőségnek!

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások