„Mosolygó arany mezőkön jár a gyermekköltő. Csupa derű, csupa fény itt minden. Még ami kis bánat van: az is szelíd bárányfelleg gyanánt vonul keresztül a kék boltozatos égen.” / Pósa Lajos/

Október 6-án, a Könyvtári Napok keretén belül – Kovács Anna kezdeményezésére – a  Városi Könyvtár és Művelődési Ház, valamint a  “KÖZ” Klub közös rendezvényeként  került meghirdetésre  Matos Maja Meseváros című gyermekvers kötetének bemutatója.

Matos Maja Kiskőrösön született, de felnőttkorát Kecelen éli.
A fiatal tanítónő itt kezdte pályáját az alsó tagozatban, majd rajz szakos tanári diplomát szerzett.
Nyugdíjas éveiben kezdett írni, jó tíz évvel ezelőtt. Több műfajban is kipróbálta magát, írt prózát, lélek-verseket,  haikukat, meséket, de igazán a gyermekversek világában érzi jól magát.
Ahogy írta egyszer: „Talán előbújt belőlem a tanító, azért gondolok gyakran a gyerekekre, no meg külön a kisunokáimra.”

A Művelődési Ház Kiállítóterme megtelt az érdeklődő közönséggel, gyerekekkel és felnőttekkel.


Már a helyiség  berendezése is árulkodott a könyv témájáról. Azok a gyermekrajzok, festmények sorakoztak a falakon, amelyek illusztrációként megtalálhatók a kötetben, keceli gyerekek alkotásai.


Az egybegyűlteket Flaiszné Sendula Margitka, a Művelődési Ház dolgozója köszöntötte, s nyitotta meg az ünnepséget.

A költőnővel Tóthné Filus Ica beszélgetett a költészetről, a gyermekversek születésének körülményeiről, a versírás kezdeteiről, a kötet kiadásának körülményeiről, segítőkről, támogatókról, magáról a kötetről.

Maja elmondta, hogy jó ideje dédelgetett álma volt ennek a kötetnek a kiadása. Köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatalnak és azoknak, akik segítségével megszülethetett ez a könyv.


A keceli óvodákkal rendszeres a kapcsolata, gyakran meghívják szavalóversenyekre, ahol  Matos Maja verseket mondanak a gyerekek. A versekhez a kicsik rajzokat is készítettek, melyek aztán bekerültek, és illusztrációként színesítik a most bemutatott kötetet.

Felvétel: Kovács Anna

A sok mindenre kiterjedő beszélgetés közben óvodások és kisiskolások szavaltak verseket.

Versmondó óvodások és kisiskolások

Érdekes és hangulatos színfoltja volt a délutánnak , amikor Czárné Marika nyugdíjas óvónő felolvasott a kötetből néhány svéd típusú gyermekverset.


Az ünnepség végén Maja dedikálta köteteit.

A”KÖZ” Klub tagjai finom, saját készítésű  süteményekkel kedveskedtek a könyvbemutató közönségének. Elfogyasztása közben jóízű, baráti beszélgetésekre került sor. A rendezvény teljes videofelvétele itt tekinthető meg:


 

 

 

F. I.