Elfogyott a péksütemény, a bolt meg már bezárt. Ej, mi lesz velünk…, mi lesz velünk…? Hogy lesz így vacsora? Benéztem hát a kamrába és láss csodát, egy jó adag puffancshoz való alapanyagra találtam.

puffancs14

Hozzávalók:

  • 60 dkg kenyérliszt v. finom liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg teavaj
  • 3,5 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek cukor
  • 2 kk. só

A tetejére:

1 tojás a kenéshez + magok (mák, lenmag, szezámmag, stb.)

Elkészítés:

1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttattam az élesztőt.

puffancs1

A lisztet átszitáltam, majd összedagasztottam az összes hozzávalóval. (A tetejére való kivételével természetesen.)

puffancs2

puffancs3

puffancs4

1 órát hagytam kelni.

puffancs5

8 részre osztottam, majd  mind a nyolcat virgoltam (ez egy szakács kifejezés: a megkelt tészta egyfajta, enyhén nyomva/forgatva formázását jelenti.)

puffancs6

puffancs6

A tepsit kibéleltem sütőpapírral. Ráhelyeztem a 8 gombócot, és fél órát hagytam még kelni.

puffancs8

Megkentem a felvert egész tojással, és megszórtam a magokkal.

puffancs9

200 fokra hevítettem a hőlégkeveréses sütőt és 1/4 órát sütöttem a zsömléket.

puffancs10

A tepsiről a puffancsokat egy rácsra áthelyeztem. Hogy miért is?
Hát, hogy ne fülledjen be az aljuk.

puffancs11

Az ősemberes burgerhez is kiváló lehet.

puffancs12

Annyira megtetszett a dolog, hogy a hétvégén a szüleimnél újra elkészítettem a Forma 1 nézéshez…

puffancs13

Vass Ákos

Forrás: VassÁkosRecept-Blog

 

Hozzászólások