Az Audrey Hepburn főszereplésével, Truman Capote regényéből készült „Breakfast at Tiffany’s” című amerikai film első jelenetében egy hosszú, fekete estélyi ruhába öltözött, feltűnő ékszereket viselő nő száll ki egy taxiból. Odasétál a pazarul elegáns, csillogó ékszerüzlet elé és elfogyasztja reggelijét: egy croissant-t zacskóból és egy kávét papírpohárból. De ki is volt Tiffany, akinek neve az álom és a luxus szimbólumává vált?

Charles Lewis Tiffany 200 évvel ezelőtt, 1812. február 15-én született a Connecticut állambeli Plainfield-ben. Apja gyapotfeldolgozó üzemet és malmot is működtetett. Charles már 15 éves korától dolgozott a családi vállalkozásban.

1837-ben Tiffany egy iskolatársával az apjától kölcsönkért 1000 dollárral indította el saját papír-és ajándéküzletét New York-ban. Kezdetben nem hozott sok bevételt a közben üveget, porcelánt, evőeszközt, órát és ékszereket is kínáló vállalkozás, ők azonban nem adták fel. Tiffany két évvel később megnősült, 1841-ben pedig új alapokra helyezte cégét. Terjeszkedni kezdtek, nevet változtattak, és a vállalkozás neve hamarosan egyet jelentett a legkiválóbb alapanyagokból (különösen cseh üveg és porcelán felhasználásával) készült termékekkel. Ezt követően saját tervezésű ékszereket is kezdtek forgalmazni.

1850-ben Párizsban nyitottak üzletet, amelyet a következő évtizedben egy londoni követett. New York-ban is többször váltottak helyszínt, az ismertségnek és a növekvő bevételnek köszönhetően egyre elegánsabb helyeken. Thomas Edison-nal közösen kísérletezték ki és készítették el a színházi világítás új fajtáit (rivaldafény), ami jelentősen hozzájárult a Broadway előadásai és más show- műsorok népszerűbbé válásához.

Egyéb érdekességek:

  • 1878-ban megkapta a Becsületrendet.
  • Üzleti tevékenysége mellett a Metropolitan Múzeum támogatójaként is ismertté vált.
  • Kilencvenéves korában, 1902. február 18-án hunyt el. A Tiffany cég vagyonát ekkor több mint 2 millió dollárra becsülték, és Észak-Amerika legjelentősebb ékszerüzleteként tartották számon.
  • Fia, Louis Comfort Tiffany a lámpatervezés és az üvegfestés terén ért el kiemelkedő sikereket.
  • A Tiffany szoros kapcsolatot épített ki az amerikai kormánnyal is. Vevői közé tartoztak például Abraham Lincoln, Ulysses S. Grant és John Fitzgerald Kennedy elnökök.
  • Az 1850-es évektől kezdve a céget egyre gyakrabban kérték fel különböző rangos sportesemények trófeáinak megtervezésére és elkészítésére. A 19. század végén a Tiffany vésnöke, James Whitehouse tervezte meg az Egyesült Államok új nagypecsétjét.
  • A cég szakmai rangját bizonyítja egyebek mellett az is, hogy a Tiffany foglalat vált az Egyesült Államokban az eljegyzési gyűrűk leggyakoribb foglalatává, mivel maximálisan kiemeli a kő ragyogását.

Weninger Nóra

Hozzászólások