A Virág Judit Galéria, a magyar műkereskedelem kiemelkedő szereplője ezúttal egy nemzetközileg is ismert fiatal festőművész, Csató József utóbbi egy évben született munkáiból rendez kiállítást. A tárlat március 24-én nyílik és április 13-ig ingyenesen látogatható.

csato jozsef
Csató József 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Az ezredforduló óta alkotásait számos csoportos kiállításon mutatta be, első egyéni kiállítását 2003-ban láthatta a nagyközönség. Legutóbb a nürnbergi KREIS Galerie-ben mutatkozott be. Az eddigiekben Csatót leginkább az Art Brut/Outsider Art formavilágába illeszthető, éppen ezért zsigeri és spontán alkotásairól ismerhette a közönség. Olyan festőművész, aki alapvetően a naiv festészet és a primitivizmus eszközeivel él, de megoldásait olykor könnyed, egzotikus elemekkel tarkítja, legyen szó időtlen portréiról vagy csendéleteiről.
A Pocket Volcano sorozatának szembetűnő változása, hogy az absztrakció az eddigieknél talán még nagyobb teret nyer a felületi kísérleteknek köszönhetően. Csató öntudatlanul feledkezett bele fóliás, paletta- és papírdarabos kollázsaiba, a színek, a füst és a vulkanikus formák pedig lassan átszivárogtak a képeibe. A barokkos, dús faktúrák ellenére azért Csatónál még mindig csak a szín és a forma számít.

csato jozsef2

Csató József: Bazalt váza / Basalt Vase – 2016. 130x100cm – olaj, vászon

 

A kiállításon a sík és térhatású felületek érdekes összjátéka figyelhető meg. Habár a Pocket Volcano darabjain már nem látjuk a jól ismert fej és végtag nélküli alakokat, találkozunk a Csató egyik védjegyévé vált, két dimenzióban tartott, alaktalan vagy elnyújtott figurákkal, de ezek immár kiegészülnek a bravúrosan megoldott felületi kísérletekkel. Csató keresetlen őszinteségét, játékos flegmaságát érjük tetten a bonyolult és nem előre kigondolt részletekben. Vibráló színei és gazdag faktúrája nemcsak esztétikai örömet nyújtanak a nézőnek, hanem önkéntelen gondolkodásra késztetik a technikai megoldásokkal kapcsolatban.

A Pocket Volcano – csakúgy, mint a galéria korábbi tárlatai – non-profit kiállítás lesz, melyet ingyenesen látogathatnak az érdeklődők, a galéria művészettörténészei pedig ingyenes tárlatvezetéseket szerveznek a kiállítás során. Április 11-én rendhagyó tárlatvezetésre kerül sor Magyar Kornélia politológus, Pritz Péter zenész, műfordító és a szerző, Csató József részvételével. A galéria korábbi, non-profit tárlatait több mint tízezer látogató tekintette meg.

  • A kiállítás megtekinthető: 2016. március 25. – április 13. (H-P 10-18, Sz 10-13)
  • Megnyitó: 2016. március 24. 18.00
  • A kiállítást megnyitja: Magyar Kornélia, politológus
  • Helyszín: Virág Judit Galéria és Aukciósház (1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.)

 

További információ a Virág Judit Galéria honlapján olvasható.

Fotó: Csató József

Hozzászólások