Egyik hétvégén uzsonnára hívtam össze rég nem látott barátnőimet. Forralt bort ittunk s finom téli teakeveréket, melybe fahéj és szegfűszeg is került. Szezámmagos stanglikat készítettem, melyeket a Petrezselymek krémjével kentünk meg. Íme, a két recept.

Petrezselyemkrém:

Hozzávalók:


  • 8 csokor petrezselyem
  • 25 dkg pucolt napraforgómag
  • 2 dl extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl víz
  • 2 kk só
  • 1 kk bors


A fenti hozzávalókat mind összeturmixolom.

Szezámmagos stangli

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 4 dl langyos tej
  • 1 mokkáskanál cukor
  • Valamint 6 dkg olvasztott vaj, cikkek kenéséhez


A kiflik lekenéséhez:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • szezámmag vagy köménymag


Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk 1 mokkáskanál cukorral. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, a megkelt élesztővel és a tejjel tésztává dagasztjuk.

4 cipót formálunk, ezeket kerekre kinyújtjuk és megkenjük az olvasztott vajjal. Mindegyiket 8 cikkbe vágjuk, kívülről befelé haladva felsodorjuk, kifliket formálunk, sütőlemezre helyezzük, tejjel felvert tojással megkenjük, szezámmaggal vagy köménymaggal megszórjuk, majd pihentetjük, kelesztjük. 180 fokra melegített sütőben megsütjük.

Antalffy Yvette

2014. január 9.

Hozzászólások