A Kecskeméti Katona József Múzeum KIÁLLÍTÁSI FELHÍVÁSA – Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben  címmel – a Petőfi Sándor-emlékév (PETŐFI 200) részeként, az NKA (PETŐFI 200 Ideiglenes Kollégium) támogatásával – országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítást rendez 2022. november 18. – 2023. március 5. között a kecskeméti Cifrapalota földszinti termeiben.

petofi kolteszete

A kiállítás hangsúlyozottan tartalmi alapú kiállítás, ugyanis a Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, költői képeivel foglalkozó alkotás. Ezt az űrt szeretnénk e kiállítással – legalább jelképes mértékben – betölteni.

Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben

Éppen ezért nem a „nemzeti költő” sokadik portréját várjuk – kivéve természetesen, ha a költő ábrázolása szerves része a mű „mondanivalójának” –, hanem arra kívánjuk ösztönözni kortárs művészeti életünk legjobbjait, hogy Petőfi költészetének tartalmi elemeiben (szerelem, boldogság keresése, hősi halál, nemzet, személyes szabadság, a költő feladatai, a vátesz felelőssége, a családi idill utáni vágy, a jók és a gonoszok harca, népmesei hagyományok, szülőföld, az emberiség gondjai stb.) mélyedjenek el.

Ennek hatása jelenjen meg, tükröződjön az újonnan (de akár évtizedekkel korábban) született képző- és iparművészeti alkotásokban, teret adva a szubjektív értelmezéseknek, korunk vizuális nyelvezetének is.

A kiállítás részletes felhívása a tematikával, a művek beadásának helyével, idejével, továbbá a letölthető adatlappal/átvételi elismervénnyel, a kecskeméti Katona József Múzeum honlapján található. 

Szakmai információ:

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, kurátor (70/799-8856 • gyergyadesz@gmail.com).

 

Kapcsolódó cikkünk Petőfiről szól

 

Hozzászólások