Emlékséta, Kormorán online koncert és kisfilm készült a Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére. A TRIANON 101 – KECSKEMÉT című programmal 2021. június 4-én a trianoni békeszerződés százegyedik évfordulójára emlékezett a város. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával – 1920. június 4-én aláírt békediktátum alkalmából – a Kormorán Zenekar másfél órás koncertjével és egy emléksétával készült.

Az évforduló apropójából az Egyesület Trianon 101 – Kecskemét elnevezéssel olyan kulturális megemlékezést szervezett, amely a Kárpát-medencei magyar nemzeti összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet és az elszakított nemzettársainknak azt üzente, hogy nincsenek egyedül.

Emlékséta

Az Aranyhomok Egyesület 2021. június 4-én a Lestár téri Országzászlónál megrendezésre került városi megemlékezést követően, Székelyné Kőrösi Ilona történész vezetésével Trianon 101 – Kecskemét néven emléksétára invitálta az egybegyűlteket. A sétára szép számban induló emlékező közönség a Trianonnal kapcsolatos események kecskeméti helyszíneit járta be.

emlekseta

Székelyné Kőrösi Ilona az első helyszínen röviden összefoglalta, hogy miért is volt ez a dátum a magyar történelem egyik legmeghatározóbb időpontja, és hogyan változtatta meg minden magyar életét határon innen és túl. A 9 helyszínt bejárva, a történelmi tényeken kívül, sok-sok helyi szempontból fontos érdekességre derült fény. A résztvevők megtudhatták azt is, hogy az adott helyszín hogyan kapcsolódik a trianoni eseményekhez. A séta 7. állomása a Kéttemplom közti Trianonra emlékező tábla volt, melyet a szervezők meg is koszorúztak a 101. évforduló alkalmából. A séta záró állomásán, a Katona József Múzeumban az egybegyűltek megosztották egymással az ünneppel kapcsolatos élményeiket.

Végül, de nem utolsó sorban a Kormorán koncert közös megtekintésével zárult a nap. Azok, akik a Kormorán Zenekar ONLINE koncertjét újra meg szeretnék nézni, elérhetik ITT az Aranyhomok Egyesület YouTube csatornáján. 

A Koltay Gergely által alapított zenekar fennállása óta több mint száznegyven zenealbumot publikált Magyarországon és külföldön. A zenekar nevéhez köthető a folk és rock műfaj ötvözése. A koncerten részletek hallhatók a Trianon című zenés történelmi rockoperából is.

Azoknak, akik lemaradtak az emléksétáról, jó hír, hogy a Kecskemét és Térsége Turisztikai Mobilapplikációban végigjárható a séta online változata. Az applikáció bemutatja a kecskeméti helyszíneket, ahol a Trianonnal kapcsolatos események történtek, illetve megjeleníti, felidézi az akkori emberek szolidaritását, együttérzését. A szövegek és versek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészei tolmácsolásában hallhatóak. Az emlékséta elérhető korlátlan ideig az Egyesület weboldalán ITT is, illetve letölthető iOS és Android platformon.

Nemzet. Haza. Kecskemét. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata rendhagyó kisfilmmel készült a Nemzeti Összetartozás Napjára. Városunk legkiválóbb előadóművészei a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! című dallal állítottak emléket a 101 évvel ezelőtt Trianonban elszenvedett országvesztésnek, amely Kecskemét város hivatalos facebook oldalán IDE kattintva érhető el. 

Ez a gazdag program nem jöhetett volna létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Kecskemét Megyei Jogú Város közreműködése nélkül. Ezúton is köszönjük a támogatást, valamint a séta résztvevőinek, hogy velünk együtt emlékeztek.

További információ: www.kecskemet.hu , www.aranyhomok.hu

 

Korábbi írásunk e témában

 

Hozzászólások