II. Országos Tojás Sokadalom – Tojásfesztivál Kecskeméten – Sikeresen zárta a nyár induló fesztiváljaként jegyzett hétvégi rendezvényét az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület. A háromnapos II. Tojásfesztivált a Tojóhibrid- tenyésztők és Tojástermelők Szövetségével valamint a Hírös Tojással szervezték meg Kecskemét főterén.

 

himestojas

 

Az eseménydús hétvégén mindenki megtalálta a neki megfelelő szórakozást, és megismerkedhetett a tojás sokoldalú felhasználási lehetőségével Kecskeméten – foglalta össze a fesztivál programjait Hamzáné Lakó Judit, a főszervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.

Egyrészt – a családokra gondolva – számtalan gyermekprogram várta a legkisebbeket a Tojásfesztivál ideje alatt: népi fajátékok, vetélkedők, tojásmozi rajzfilmekkel, gokart, óriáskerék, dodzsem. A színpad szintén kínált számukra műsort, koncertet, bohócot és bábszínházat. Kuriózumként a főtér közepén szalmajátszótéren ugrálhattak a városi gyerekek a puha szalmában, meg is telt minden nap a játszótér. Az ötlet és a megvalósítás a Hírös Tojásé volt. Három napig a játszótérrel szembeni élő baromfiudvar kakasai ébresztették a környéket hajnalban, az őshonos- és tojófajta baromfi bemutatót a felnőtteknek ismeretterjesztő szándékkal építették ki, a gyerekek közül lehet, hogy volt, aki most látott először élő tyúkot és kakast.

 

szalmajatek

 

Állandó programként tojásdíszítőkkel tanulhatták az írókázást az érdeklődők, a Múzeumi tojáskörúton látogathatták a város öt múzeumának tematikus kiállítását ingyen, tojás kvízt tölthettek ki doboznyi ajándék tojásért. A nézelődők az Aranyhomok Portéka tanyai termékei és kézművesek árui közül vásárolhattak. A Kereki Tojásfutam próbára tette a gyermekek és felnőttek ügyességét egyaránt. A 13 állomáson legtöbb pontot elérő nagyobb játékost Tojás királlyá és a kisebb játékost Tojás herceggé koronázták.

A gasztro-kultúra is szerepet kapott a Tojásfesztivál programjai között. Már a fesztivál megnyitója előtt elkezdték készíteni az országos rekordnak is bejegyzett 11m 7 cm hosszú, 2000 db tyúk és 2000 db fürjtojást tartalmazó óriás tojásos langallót. Látványos sütéstechnikája, az óriásvasalót formáló grillező masinája sokak érdeklődését felkeltette. Vasárnap pedig a nemzetközi főzőversenyen 17 csapat készített mintegy ötvenféle tojásos ételt, amihez több mint kétezer tojást használtak fel.

 

orias langallo

 

A kulturális programok is bőségesek voltak, ismert néptánc és moderntánc együttesek a színpad elé szögezték a közönséget csakúgy, mint a zenei programok. A könnyedség, vidámság is helyet kapott, az illúzió-show, a stand-up, a musical és operett összeállításnak köszönhetően.

A szórakoztatás főszereplői, mint minden fesztiválon, a koncertek voltak. Dixieland toborzózenével indult a fesztivál. Idén nagy szerepet vállaltak a helyi zenekarok, a Kilele Swing Cats a swinget, az AfroDZAQM a reggae-t képviselte, a MintaPinty a gyerekeket szórakoztatta. A szombati Madarak utcabálja igazi retró hangulatot varázsolt a főtérre. A legjobban Rúzsa Magdit várták a rajongói, még a kiadós nyári langyos eső sem riasztotta el őket. Megtelt a főtér, ernyőerdő alatt énekelt a tömeg együtt a kedvencével. Mire a dedikálás jött, az eső is elállt, egy órát még fotózkodhattak az énekesnővel a rajongók.

 

ruzsa magdi

Rúzsa Magdi – Ének az esőben….

A három napon keresztül Pál Attila és Dobó Enikő konferált, állta a hőséget és tartotta ébren a fesztiválozók figyelmét. A Tojásfesztivál Kecskeméten nagyon sikeres volt. 
További részletek ITT és ITT.

 

 

Hozzászólások