Kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja a Cifrapalotában –  A 2022. október 03-tól 2022. november 13-ig tartó változatos programsorozat kínálatában kicsik és nagyok egyaránt találnak maguknak szórakoztató, tanulságos és hasznos kikapcsolódást nyújtó programot. 

  • Fittmúzeum-Jóga a Cifrapalotában

Időpont: 2022. október 8, szombat 10 óra
Helyszín: Cifrapalota, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.
Ajánlott korosztály: bárki
Részvételi díj: 900 Ft/fő

Eleged van a hétköznapi rohanásból és stresszből? Nemcsak testileg és szellemileg szeretnél ellazulni? Tökéletes harmóniára vágysz? Akkor gyere a Cifrapalotába 2022. október 8-án 10.00 órára, és vegyél részt zenés jóga óránkon a pávákkal és szecessziós motívumokkal ékesített dísztermünkben!

A magas szintű szakmaiságot és a jó hangulatot Veszprémi Ildikó jógaoktató és Vágó Petra sportedző garantálják. A fizikai és mentális ellazulás után töltődj fel egy stresszcsökkentő, fáradtságűző és energiát adó gyógyteával, melyre a vendégünk vagy. És hogy teljes legyen a harmónia, a programot megfűszerezzük egy igazi esztétikai élménnyel. Járjuk körbe együtt a múzeum műalkotásait, amelyhez tárlatvezetést biztosítunk.

 

  • Cserépfestő workshop + növénycsere a fenntarthatóság jegyében

Időpont: 2022. 10. 15. 14.00 -16.00 óra
Ajánlott korosztály: 14+
Részvételi díj: 800 Ft, Múzeumi belépőt nem kell fizetni

1. LEHELJ ÚJ ÉLETET A VIRÁGCSEREPEIDBE!

Neked is vannak megunt, esetleg csúnya, sérült cserepeid? Ha igen, akkor ne hajítsd ki, hanem hozd el őket október 15-én a Cifrapalotába és leheljünk beléjük új életet! A workshopot Adorján Dorka, kecskeméti szabadúszó illusztrátor tartja, aki igazi növényrajongóként gyakran inspirálódik a természetből, és rendszeresen alkalmaz növényi motívumokat illusztrációihoz. Dorka otthonában is igyekszik fenntarthatóbb életmódot élni, nem szeret pazarolni, és a megunt bútorait gyakran átalakítja, cserepeit is rendszeresen újrafesti.

2. NÖVÉNYCSERE
Ne felejtsd otthon a lecserélni kívánt, túlszaporodott növényeidet sem, ugyanis újakkal térhetsz aznap haza, frissítsd fel velük az otthonodat! Kérünk, hogy csak jó állapotban lévő növényeket hozzatok, amikkel ti is szívesen hazatérnétek!

a cifrapalotaban

 

  • Újrahasznosítás ükmamáink korában és napjainkban – Utazó múzeum

Időpont: 2022. október 11. és november 11. között előre egyeztetett időpontban.
Helyszín: A jelentkező iskola épülete.
Ajánlott korosztály: általános iskola 7-12 éves korosztálya
Részvételi díj: 600 Ft/fő
Információ, bejelentkezés: +36 20 2575019, cifrapalota.muzped@gmail.com

A paraszti háztartásban az égvilágon mindent hasznosítottak, és nem pazaroltak el semmit. Mindent próbáltak a végsőkig használni. A minimálisan keletkező hulladékot vagy tönkrement tárgyat egy kis leleményességgel ötvözve, számtalan formában újragondolták, és új funkcióval látták el. Hagyományos anyagból készült tárgyaikkal, ha már valóban semmire sem voltak jók, akkor feltöltötték az árkokat, gödröket, végül pedig feltüzelték őket.

Napjainkban, mikor oly sokszor esik szó az újrahasznosítás fontosságáról és a fenntarthatóságról, elég csak néhány évtizedet visszatekinteni a múltba, és számtalan ötletet meríthetünk a múzeumokban őrzött szellemi és tárgyi gyűjtemények segítségével. Utazó múzeumi óránk lehetőséget nyújt arra, hogy a diákok az iskola kényelmében, múzeumpedagógus tolmácsolásával, múzeumban őrzött paraszti tárgyak kézbevételével ismerkedjenek meg napjaink egyik legfontosabb kérdésével, a hulladék csökkentésének szükségességével és az újrahasznosítás fontosságával.

Az életkori sajátosságokra épülő órán célunk, hogy táguljon a fiatalok ismeretének tárháza, a közvetlen tapasztalatszerzés révén alakuljon ki bennük az épített és természeti környezethez való tudatos alkalmazkodás, annak védelme.

A múzeumi órát kreatív kézműves tevékenységgel zárjuk, melynek során újra felhasználjuk az otthonunkban „hulladékként” keletkezett anyagokat.

  • Cifra mesék – Szünidei kreatív napok óvodásoknak a Cifrapalotában

Időpont: 2022. november 2-5-ig, szerdától szombatig 10.00 óra
Helyszín: Cifrapalota, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.
Ajánlott korosztály: óvodások
Részvételi díj: 600 Ft/fő

Hogyan lett tarka-barka a tengelice tolla? Miért van az elefántnak ormánya? Hogyan talált barátra a süket bálna? Hogyan szabadultak ki a bébi teknőcök a halászháló fogságából? Kiderül a játékos, interaktív, kreatív foglalkozássorozaton, ahol megelevenednek a Cifrapalota festményeinek szereplői. Mesék, versek, dalok, találós kérdések, játékok és bábok segítségével minden nap új alkotással ismerkednek meg az óvodások. A történet megismerése után kézműves tevékenységen papír, műanyag, fém vagy fa hulladékok újrahasznosításával készíthetik el a mese szereplőit, használati tárgyait.

November 2-án szerdán 10.00 órától: A bátor tengelice
November 3-án csütörtökön 10.00 órától: Az elefánt ormánya
November 4-én, pénteken 10.00 órától: A süket bálna
November 5-én, szombaton 10.00 órától: Teknősmese

  • Múzeumi állatságok – Szünidei kreatív napok iskolásoknak a Cifrapalotában

Időpont: 2022. november 2-5-ig, szerdától szombatig 14.00 óra
Helyszín: Cifrapalota, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.
Ajánlott korosztály: általános iskolások
Részvételi díj: 600 Ft/fő

„Mondd, szereted az állatokat,
s figyeled õket néhanap:
hogy mit csinálnak, hogyan élnek,
s a maguk nyelvén mit mesélnek?”

Gyere és ismerjük meg együtt a Cifrapalota festményein lakó állatokat! Kalandozzunk velük messzi tájakra! Beszélgessünk róla, mit tehetünk a védelmükben? Végül készítsük el másukat kreatív alkotómunkával!

A múzeum kiállításában és a képzőművészeti gyűjteményben fellelhető állatábrázolásos festményekből kiindulva kalandozunk át az állatvédelem témakörére. A Szünidei kreatív napok lezárásaként állatfigurákat készítünk újra hasznosított alapanyagokból.

November 2-án szerdán 14.00 órától: Az ég madarai
November 3-án csütörtökön 14.00 órától: Az óceán élővilága
November 4-én, pénteken 14.00 órától: Afrikai állatok
November 5-én, szombaton 14.00 órától: A folyók lakói

  • Márton napi kreatív családi délelőtt az újrahasznosítás jegyében

Időpont: 2022. november 12. szombat 10.00 -14.00 óráig
Helyszín: Cifrapalota, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.
Ajánlott korosztály: óvodások, általános iskolások, családok

Részvételi díj: 600 Ft/fő
Információ, bejelentkezés: +36 20 2575019, cifrapalota.muzped@gmail.com

Hallottátok már Szent Márton és a ludak meséjét? Tudjátok, hogy mi volt Márton foglalkozása? Melyik volt az első jócselekedete? Minek a hatására döntött úgy, hogy Isten katonája lesz? Hogyan avatták püspökké?

A családi napon felelevenítjük a Márton naphoz fűződő hagyományokat, népszokásokat, babonákat, hiedelmeket, időjóslásokat képek, szólások, mondókák és versek segítségével. A családi program során liba figurákat készítünk újra hasznosított anyagok felhasználásával.

Kecskeméti Katona József Múzeum

Cifrapalota

Facebook

Múzeumok Őszi Fesztiválja

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások