1991. szeptember 19-én a tudományos világ rendkívüli kincsre lelt. Az osztrák-olasz határon, az Ötz-völgyi Alpokban mintegy 3210 m tengerszint feletti magasságban egy megfagyott férfi holtteste került elő igen jó állapotban.

Otzi

A lelet első ránézésre is gazdag információkkal szolgált a közel 5000 évvel ezelőtt itt élt emberek életmódjáról és szokásairól. Ismereteinket a különböző tudományterületek összefogása teszi igazán gazdaggá. A történészek és orvoskutatók rekonstruálták az ember utolsó óráinak történetét. Ötzi a halála előtti órákban bőségesen étkezett mintegy 2400 m tengerszintfeletti magasságban. Ezt követően egy völgybe ereszkedett, majd ismét hegynek felfelé tartott (a holttestben található pollenminták erre engednek következtetni).

Eközben konfliktusba keveredhetett másokkal, akik üldözni kezdték. Bal vállába hátulról egy kőhegyű nyílvessző fúródott. Egyesek szerint ez olyan súlyos belső vérzéshez vezethetett, amitől a megtámadott elhunyt. A holttest boncolása a homloklebenyben is komoly vérnyomokat talált, ezért feltételezik, hogy valaki szemből is erősen fejbe verte.  Mások úgy vélik, hogy a vérveszteség hatására arcra esett, végül a gleccserbe fagyott. Ötzi a maga korában tehetős ember lehetett. A mai Salzburg környékén bányászott rézből készült baltája és íja volt.

Otzi_ fejsze

Ilyen lehetett a fejsze, amit Ötzi használt

 

Ötzi egészségi állapota azonban (hozzávetőlegesen 45 éves volt) nem mondható ideálisnak. A fogínye már sorvadt, és fogszuvasodása is volt (nyilvánvalóan nem mosta fogát), tetejében még metszőfogát le is törte. Mindemellett a Lyme-kórt okozó baktérium nyomát is megtalálták a holttestben. Ötzi genetikai vizsgálata kimutatta, hogy laktózérzékenységben is szenvedett.

A tökéletes állapotban fennmaradt több ezeréves holttestek nagyon ritkák. Általuk mégis rengeteget tudhatunk meg múltunkról: egyrészt a tényleges életmódról, másrészt pedig az emberi faj, vagy jelen esetben az európai rassz fejlődéséről. Mikortól tudjuk megemészteni a tejet? Mikor alakult ki a kék és zöld szemért felelős mutáció? – ezekhez hasonló kérdésekre is választ kaphatunk vizsgálatuk segítségével.

Schramek László

Képek forrása: Wikipédia

Hozzászólások