Az Európai Hangversenytermek Szövetsége, röviden ECHO azzal a céllal jött létre, hogy a kontinens vezető hangversenytermei egymással összefogva segítsék a feltörekvő tehetségeket. Ez az együttműködés a járvány idején sem szűnt meg, csak az új körülményekhez alkalmazkodva átalakult. Az ECHO társintézményei ezúttal virtuálisan nyitják meg kapuikat, és minden alkalommal egy adott tematika alapján osztják meg egy-egy korábbi produkciójuk felvételét a nagyközönséggel. Ezúttal az összművészet jegyében Luxembourg, Barcelona és Berlin várja a közönséget, illetve a Müpa egyik legnépszerűbb előadása is műsorra kerül.

echo

Az összművészeti alkotások legfőbb jellemzője, hogy különböző művészeti ágak egyenrangú félként jelennek meg a produkcióban, így létrehozva egy egészen új alkotást.

Ezt helyezi középpontba az ECHO és a Müpa Home aktuális programja.

A sort a Luxemburgi Filharmónia különleges párosítása indítja: kamarazenekari koncertjükön a Kreisler Quartet jóvoltából Dvořák és Sosztakovics vonósnégyesei szólalnak meg, amelyekhez graffitiművészek biztosítják majd a vizuális aláfestést.

Luxemburgi Filharmónia

A barcelonai Palau de la Música Catalana is a vizualitást állítja majd párba a komolyzenével. Előadásukon Juan de la Rubia és Marco Mezquida Bach műveire improvizál zongorán és orgonán, miközben a háttérben a katalán vizuális művész, Alba G. Corral az ő zenéjükből inspirálódva teremti meg a koncert különleges látványvilágát.

Ahogy azt a közönség már megszokhatta, a berlini Elbphilharmonie mindig tárt karokkal – és kapukkal – fogadta a megszokottól eltérő produkciókat. Ezúttal is formabontó előadást osztanak meg a nézőkkel: az ünnepelt koreográfus és a Berlini Állami Balett művészeti vezetője, Sasha Waltz és társulata az „Elphi” előcsarnokait táncolja körbe, miközben többek közt Bartók, Ligeti és Sosztakovics dallamai zengik be a teret. A Müpa egyik legnépszerűbb előadását, a Non Solust közvetíti a program részeként.

Elbphilharmonie (fotó: Maxim Schulcz)

A Recirquel produkciója már önmagában is forradalmi, hiszen Vági Bence az új cirkusz kifejezésvilágát a modern tánc felszabadító szellemiségével ötvözve egy teljesen új műfajt alkotott. A társulat cirque danse sagájának első felvonását Budapesttől New Yorkig mindenhol kitörő lelkesedéssel fogadták, legutóbb pedig pont a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, az osztrák Festspielhaus St. Pölten tűzte online műsorára.

Az ECHO közvetítései megtekinthetőek lesznek a Müpa Facebook-oldalán.

A Palau de la Música Catalana közvetítése
“Bach & forward” – Improvizációk Bach-művekre
2021. május 1. 20:00 Müpa Home

Közreműködők: Juan de la Rubia, Marco Mezquida – billentyűs hangszerek; Alba G. Corral – vizuális művész

További információk itt találhatók
Az esemény Facebook-oldala

Recirquel: Non Solus
2021. május 2. 20:00 Müpa Home

Alkotók: Vági Bence – író, rendező, koreográfus; Vági Bence, Iványi Árpád – látványkoncepció; Terjék Gábor – zene; Iványi Árpád – díszlettervező; Sass András, Vaspöri Tamás, Czigány László (Maxin10sity) – vetítés és animáció; Lenzsér Attila – fénytervező; Berzsenyi Kriszta – jelmeztervező; Vladár Tamás – technikai vezető; Pintér Áron –díszlettervező asszisztens; Muladi Klára – jelmeztervező asszisztens;
a zenei felvételen orgonán közreműködik: Fassang László

Előadják: Illés Renátó és Zsíros Gábor

További információk itt találhatók
Az esemény Facebook-oldala

 

Az Elbphilharmonie Hamburg közvetítése
“Figure Humaine / Az emberi arc” – Sasha Waltz & Guests Compagnie
2021. május 3. 20:00 Müpa Home

• Hildegard von Bingen, Bartók Béla, Ligeti György, Dmitrij Sosztakovics, Pēteris Vasks és mások művei

Közreműködők: Luciana Mancini – mezzoszoprán; Carolin Widmann, Annette Walther – hegedű; Pauline Sachse – brácsa; Michael Rauter – cselló; Gunārs Upatnieks – bőgő; Sava Stoianov – trombita; Uwe Dierksen – harsona; Palágyi Krisztián – harmonika; Alexej Gerassimez – ütőhangszerek; Vocalconsort Berlin (karigazgató: Nicolas Fink)

Alkotók: Jochen Christian Sandig – dramaturg; Sasha Waltz – rendező-koreográfus

További információk itt találhatók
Az esemény Facebook-oldala

 

forrás: MÜPA Kommunikáció

Kapcsolódó cikkünket itt találja.

 

Hozzászólások