Ilyen még nem volt: 2 órás online jótékonysági műsor a beteg gyerekekért! – Kalocsa kisváros. Mégis dicsekedhet egy olyan, évenként megrendezett összművészeti fesztivállal, amelyért bármely nagyváros megnyalná a tíz ujját: tudnillik a kortárs képző- és előadóművészet legnagyobb nevei fordultak meg itt csaknem három évtized alatt.

online jotekonysagi fesztival

Lakatos György fagottművész – egyetemi docens, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, Kalocsa díszpolgára – 1991-ben hozta létre a „Kék Madár Alapítvány a Beteg Gyermekekért” elnevezésű szervezetet. Az alapító súlyos balesetet szenvedett egy spanyolországi vendégjátéka alkalmával, amikor őt és zenésztársait elsodorta egy részeg autós.

A zenekar egyik tagja meghalt, Lakatos György olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy műtétek hosszú sora, és tolókocsiban töltött hónapok után lett újra járóképes. Akkor határozta el, hogy létrehoz egy alapítványt, amely beteg gyermekek gyógyulását hivatott elősegíteni.

Kezdetben a kalocsai városi kórház gyermekosztálya volt az alapítvány kedvezményezettje, majd kibővítették a támogatottak körét. Minden év tavaszán kiír az alapítvány egy családi pályázatot, amelyre tartós, súlyosan beteg gyermeket – vagy gyermekeket – gondozó családok jelentkezhetnek. Az alapítvány a pályázati támogatásokkal az évek során 989 beteg gyermek gyógyulásához tudott hozzájárulni 57 millió forinttal.

A Kék Madár Fesztivál az első évben – 1991 – egyetlen hangversennyel indult, amelyen Lakatos György fagottművész Kocsis Zoltánnal és Berkes Kálmánnal lépett fel. A következő évben ismét egy koncertből állt a program, de 1993 óta minden év júniusának elején többnapos összművészeti fesztivállal érkezik a kisvárosba a „Kék Madár”. Képzőművészeti kiállítás, gyermekműsor, komoly- és könnyűzenei hangversenyek, jazz és színházi estek képezik a fesztivál programját.

A fesztiválon fellépő művészek ingyenesen, a nemes célt támogatva lépnek a közönség elé. A fesztivál szervezőgárdája a Kalocsai Művelődési Központ és a Liszt Ferenc Művészeti Iskola munkatársaiból, valamint önkéntesekből áll. A programsorozatot magáénak érző város és a környező települések cégei, vállalkozói, lakói számtalan formában támogatják a rendezvény megszervezését. A kalocsai önkormányzat minden évben jelentős anyagi támogatással és rendezvényhelyszínek ingyenes biztosításával járul hozzá a fesztivál megrendezéséhez.

Az idei, XXVIII. Kék Madár Fesztivál a vírushelyzet miatt az online térbe kényszerült, ám ez a kényszerhelyzet egy valószínűleg páratlan rendezvényt eredményezhet.

Június 5-én 20.00 órától a Facebookon és a Kék Madár Alapítvány honlapján az online jótékonysági műsorban egy bő kétórás programot sugároznak, melynek megtekintése ingyenes. Ám sokat segíthetnek a látogatók azzal, ha legalább egy jegy árával (2500 forint) hozzájárulnak ahhoz, hogy az alapítvány idén is tudja támogatni a rászoruló családokat.

A fellépők a fesztiválon már korábban is szereplő sztárok. Hogy mennyire nem volt túlzás a bevezetőben tett állítás a hazai művészet élvonaláról, annak bizonyítékául álljon itt a június 5-i szereplők névsora:

Zene: Rost Andrea, Perényi Miklós, Várjon Dénes, Nagy Péter, Kocsis Krisztián, Kelemen Barnabás-Kokas Katalin, Lakatos György-Lakatos Ágoston, Gőz-Kurtág-Lukács Trió, Presser Gábor, Zorán, Bródy János, Dés László, a Bikini együttes, Malek Miklós, Snétberger Ferenc, Gryllus Dániel és Vilmos, Wolf Péter-Balogh József.

Színház: Máté Gábor, Tenki Réka-Csányi Sándor, Nagy-Kálózy Eszter, Örkény Színház (Zsigmond Emőke, Jéger Zsombor, Kákonyi Árpád, Mácsai Pál, Nagy Zsolt, Znamenák István).

2020. június 5. 20.00 óra: XXVIII. Kék Madár Fesztivál az online térben! Legyenek részesei ennek a különleges élménynek! A Kék Madár Alapítvány számlaszáma: 11996231-06103369-10000001. Adószáma: 18340961-0-03.

 

Gábor Erika, Kalocsa

A szerző korábbi cikke:

Norbi, a Vaklufis – Lufihajtogatás látás nélkül

 

 

Hozzászólások