Július 23-án egész napos tanulmányút keretében Kecskemétre látogatnak a TRADÍCIÓ néprajzi gyűjtőpályázat és továbbképzés résztvevői, akik jelenleg Örkényben vesznek részt szakmai táborozáson.

A II. Országos Tradíció pályázatot rangos tudományos intézmények közreműködésével a Magyar Néprajzi Társaság hirdette meg. Ebben az évben a pályázat kiemelt témaköre volt az első világháború emlékezete. A pályázat, a tábor, a továbbképzés és a kapcsolódó rendezvények fő célja: éltetni a hagyományokat, a helytörténeti, néprajzi és honismereti kutatásokat a Kárpát-medencében.

A vendégek Paál Zsuzsanna (az Önkéntes Gyűjtő Szakosztály elnöke), valamint a továbbképzésben résztvevő szakemberek kíséretében érkeznek, programjaik Kecskemét három intézményében zajlanak.  
•    A Katona József Emlékházban Lévai Jánosné önkormányzati képviselő köszönti a megjelenteket, majd Székelyné Kőrösi Ilona történész főmuzeológus előadásai következnek az első és a második világháború témakörében. Gyűjtéseikről beszámolnak a 2014. évi Tradíció pályázat nyertes szerzői, végül lehetőség nyílik a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjaival való találkozásra is.
•    A Szórakaténusz Játékmúzeumban Kalmár Ágnes szakmai vezetésével megtekintik a kiállításokat, majd a vendégek szakmai beszámolói hangzanak el a népi játékok gyűjtéséről.
•    A Népi Iparművészeti Gyűjteményben Kriskóné Dávid Mária fogadja a csoportot, a kiállítások megtekintése után itt is sor kerül önkéntes gyűjtők előadásaira, kézművesség témakörben.


Önkéntes Gyűjtők II. Országos Tradíció Tábora 2014

Kecskeméti program 2014. július 23.  


9.00: Érkezés a Katona József Emlékházba.
A vendégeket köszönti: Lévai Jánosné önkormányzati képviselő
Székelyné Kőrösi Ilona előadása: Háború és hátország.  Gyűjtés, kiállítás, és az emlékezés módjai az első világháború centenáriumán.
Székelyné Kőrösi Ilona előadása: „Valahol Oroszországban…”A II. világháború és a Don-kanyar tárgyi és írásos forrásai, személyes történelem, fényképek és visszaemlékezések.
“Így gyűjtünk mi… ” beszámolók (Első világháború, második világháború): Szalontai Barbara, Juga Péter
Kötetlen beszélgetés, találkozási lehetőség a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjaival.


11.30: Látogatás a Szórakaténusz Játékmúzeumban  
Kiállítások megtekintése Kalmár Ágnes szakmai vezetésével.
“Így gyűjtünk mi…” beszámolók (Népi játék): Cseszák Balázs, Hornyákné Szabados Anikó, Hegedűs Fanni
13.00–14.00: Ebéd a Kecskeméti Református Egyházközség Konviktusában

14.30: Látogatás a KKMM Népi Iparművészeti Gyűjteményben.
Kiállítások megtekintése Kriskóné Dávid Mária szakmai vezetésével.
“Így gyűjtünk mi… ” beszámolók (Kézművesség)
Gál Tamás, Gyönyörűné Erdei Judit, Gyarmati Éva
17.00: Utazás Örkénybe

Népi Iparművészeti Gyűjtemény