Óriási víztükör, sétautak, újjáépült hidak, látványos park. Másfél évnyi munka után megújult a dégi Festetics-kastély történeti kertjében a Parktó és környezete. Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében zajló parkrekonstrukció I. üteme lezárult, azonban ez nem jelenti a park teljes helyreállítását, a tervek szerint ez év őszétől folytatódik a II. és a III. ütemmel.

A Forster Központ vagyonkezelésében lévő dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. A napokban zárult le a 2012-ben kezdődött helyreállítás I. üteme, melynek során eredeti, XIX. századi formájában újult meg a mintegy 300 hektáros kastélypark egyik legfontosabb része: az ún. Parktó és környezete. Az összesen mintegy 1,8 km hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából több mint 40 ezer köbméter iszap kikotrására került sor. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető faszerkezetű gyalogoshíd, valamint négy további híd is. Fák százainak és cserjék ezreinek ültetése, idős faegyedek ápolása és több kilométer sétány újjáépítése egészítette ki a munkákat.

A Forster Központ szervezésében a teljes tórendszer rekonstrukciója három ütemben valósul meg az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert pályázati finanszírozásból, amelynek összértéke csaknem 800 millió forint. A 250 milliós költségvetésű I. ütem befejeződése után, 2014 őszén indul a II. és a III. ütem, amelynek kivitelezése 2015 őszéig tart. A cél a park egyedülálló méretű vízrendszerének történetileg hiteles helyreállítása. Ezzel nemcsak a vízi ökoszisztéma egyensúlya és a zavartalan látvány állt helyre, de végre csökken az árvízveszély is, amely az elmúlt évtizedekben jelentős károkat okozott. Az élővilág, benne számos védett faj: kócsagok, gólyák, békák, siklók, mocsári teknősök máris visszahódították a területet. A tervezett beavatkozások elősegítik a park könnyebb és környezetkímélő fenntartását is. A tó és a kastély közötti terület részleges rendezése kapcsán elbontották a park összképét zavaró vasbeton fürdőmedencéket és sportpályákat. Így helyreállt a tó és a kastély eredeti látványkapcsolata is.

Az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezőjéről nem szólnak a történeti források, de feltehető, hogy maga a klasszicista kastély alkotója, a kor kiemelkedő jelentőségű építésze, Pollack Mihály tervezte.
Az építéskor a faluba vezető országutat kiegyenesítették, fasorral szegélyezték, így a kastély impozáns bejárati homlokzata már 14 kilométerről látható volt. Az épületből és a park különböző pontjairól feltáruló panorámát gondosan megtervezték: a tágas tisztások és hosszú nyiladékok a park és a település távolabbi nevezetes épületeiig vezetik a tekintetet: a kastéllyal szemközti szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára, valamint a park más pontjaira. A park falu felőli szélén terült el a nagy konyhakert, amelyben klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet. A Festetics-család tagjai a park legtávolabbi részén, egy kisebb tó szigeteként emelt sírdombon temetkeztek.

A megvalósult, valamint a II. és a III. ütemre tervezett munkák a történeti kastélypark teljes rekonstrukciójának első lényeges lépései, amelyek együttesen a legnagyobb volumenű kert-helyreállítást jelentik hazánkban a II. világháború óta. A dégi kastély és parkja Fejér megyében, a Balaton közelében, április és október között csoportok és egyéni látogatók számára is nyitva áll, s a festői környezet konferenciák, esküvők, koncertek helyszíne is lehet. A park kirándulásra, horgászásra, piknikezésre várja a látogatókat.

Bővebb információ a Forster Központ oldalán olvasható.

Forrás: Arteregó Kft.

2014. július 22.

Hozzászólások