Nosztalgia Múzeum nyílik február elsején a Nógrád megyei Szécsényben. A gyűjtemény az elmúlt száz év történelmét idézi fel. Látható lesz többek között egy ’50-es évekbeli iroda enteriőrje, csizmalehúzó vagy kézi irányítású telefonközpont.

Régi telefonok, sisakok a szécsényi Nosztalgia Múzeumban. MTI Fotó: Komka Péter

A kiállítás legjelentősebb része a szécsényi Jászberényi Pál gyűjteményéből származik – ő lesz majd a múzeum tárlatvezetője -, de sokan a kezdeményezés mellé álltak, munkájukkal, tárgyaikkal segítették a múzeum létrejöttét és a városi Kubinyi Ferenc Múzeum is számos bútort, tárgyat, fényképet ajánlott fel. A fényképeket folyamatos vetítéssel mutatják be a látogatóknak. Két enteriőr, egy szobabelső és egy iroda az 1930-as és 1950-es évek világába repíti vissza az érdeklődőket.

Megtekinthetők régi híradástechnikai eszközök, telefonok, katonai felszerelések, konyhai eszközök, valamint a régi paraszti és kézműves munka kellékei is. Láthatóak lesznek motoros, katonai, tűzoltó sisakok, első és második világháborús kulcsok, csajkák, vasalók, diavetítők, varrógépek, de a kiállított tárgyak között lesz a marhák szarvszabályozója, a kisbíró dobja, mángorló, kolomp, mézeskalácssütő, egy 30 darabos kézi telefonközpont az 1930-as, 1940-es évekből, katonai rádió és második világháborús katonai síléc, fagylaltkészítő gép, fából készült jégszekrény, amibe egy héten egyszer szállították a jeget vagy a régi gyógyszertár pénztárgépe.

Egykori határőr és úttörő egyenruha. MTI Fotó: Komka Péter

Lesz egy szoba a múzeumban, ahol a látogatók ki is próbálhatják az orsós magnót, a lemezjátszókat, a telexgépet, és megszólaltathatják a régi rádiókat. A tervek szerint szombat délutánonként gyerekmatinékat is szerveznek régi mesefilmekkel. A múzeumban retro kávézót és ajándéksarkot is nyitnak.

MTI

2014. január 21.

Hozzászólások