A lakiteleki Népfőiskola és a Nemzeti Művelődési Intézet 2019 április végén szakmai képzést indít Neumann János Kollégium elnevezéssel. A kollégium célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek Neumann János tudományos életművével, illetve olyan fejlesztésekről és kutatásokról értekezzenek, amelyek meghatározzák a világ következő 5-10 évének alakulását. Fontos, hogy a digitális jövőkép kérdéseire helyi és nemzeti szintű válaszokat találjunk.

A kollégium ideje alatt a felvételt nyert hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek egy interaktív kiállítóház megtervezésében és létrehozásában. A kollégiumba olyan 18-35 év közötti egyetemisták, főiskolások, fiatal gazdák, vállalkozók, valamint az informatika, szociológia, közösségszervezés, vidékfejlesztés területén tanuló vagy dolgozó fiatalok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek az informatika, robotika és annak jövője iránt.

A képzés tematikája:

Neumann János életműve * értékalapú gondolkodás * komplexitás, rendszerszemlélet
(szemléletformálás) * térinformatika, tervezés időben és térben * hálózatok, hálózatfejlesztés *
fejlesztéspolitikai koncepciók * kulturális alapú gazdaságfejlesztés * tematikus kutatási eredmények elemzése, feldolgozása * infokommunikációs technológiák * kreatív ipar, kreatív gazdaság * K+F a vállalati szektorban, egyetemeken * az elkövetkezendő 5-10 év technológiai fejlődése * kiemelkedő magyar eredmények a tudomány és a technológia területén * 4. Ipari forradalom lehetőségei és veszélyei * robotika * 3D nyomtatás * 5G, IoT és AI * Nanotechnológia * Csillagászat

A képzés ütemezése:

2019 áprilisa és 2020 decembere között nyolc alkalommal, negyedévenként egy-egy bentlakásos hétvége a lakiteleki Népfőiskolán. A szállás, étkezés és az előadások támogatóinknak köszönhetően díjmentesek, csak a regisztrációs díjat kell megfizetni, melynek összege 5.000 Ft/alkalom. Ezen felül 2019 júliusában nyári szabadegyetemet tartunk a kollégium hallgatói részére.

Részvétel, jelentkezés:

Jelentkezés és további információ ITT.  Jelentkezés a megadott linken a fényképes önéletrajz, valamint a motivációs levél megküldésével a neumannkollegium@gmail.com e-mail címen. 

Határidő: 2019. május 12. (vasárnap)
Kérjük, amennyiben rendelkezik témavezetői vagy munkahelyi vezetői ajánlással, azt is küldje meg!

 

Lakitelek, 2019. március 1.
Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a képzés védnöke
Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet kiemelt programok igazgatója
Bosnyák Dániel, a lakiteleki Népfőiskola munkatársa

 

 

Hozzászólások