Júniusban kerül megrendezésre Balatonszárszón az I. Nemzetközi Akvarellfestő Fesztivál. Erről a különleges eseményről kérdezgetem Daria Narbuttot, a fesztivál megálmodóját és szervezőjét.

Egy évvel ezelőtt találkoztunk először Balatonszárszón, a Polgármesteri Hivatalban megrendezett kiállításom megnyitóján. Nagy öröm volt számomra, amikor megláttalak óvodás korú kislányaiddal a látogatók között, hiszen manapság nagyon ritka, hogy a kiállításokon az óvodás korosztály is részt vesz. Pedig a művészet szeretetére való nevelést nagyon korán el kell kezdeni. A te családodban ezt mennyire tartjátok fontosnak?

Úgy gondolom, a lelki nevelés nagyon fontos, és a gyermekeket elsősorban saját példánkkal nevelhetjük. Nagyon szeretem a múzeumokat és a kiállításokat. Az alapvető, pszichológusi munkámmal párhuzamosan tanulmányoztam a festészetet és a fényképészetet, fotóriporterként dolgoztam a Múzeum Világa című folyóiratnál.

Gyerekeim már akkor látogatták a múzeumokat, amikor még járni sem tudtak- annak köszönhetően, hogy jelenleg minden feltétel adott a múzeumok látogatása számára babakocsival is. A lányaim mindig örömmel szívják magukba az újat, fedezik fel az alkotás varázslatos, titokzatos atmoszféráját. Már második éve látogatják a budapesti Nemzeti Galéria gyerekszakkörét.

Szintén fontos eseményt jelent gyerekeim életében, amikor együtt veszünk részt olyan versenyek díjátadó ünnepségein, ahol munkáim szerepelnek. Együtt örülnek velem a díjaimnak. Azonban azt is meg kell említenem, hogy nem mindig sikerül kivívnom a győzelmet, ilyenkor gyerekeimnek rendkívül hasznos megtapasztalniuk rajtam keresztül, hogyan kell veszíteni, hogy nem a győzelem a fontos, hanem a versenyen való részvétel.

Orosz származású vagy, Moszkvában születtél. Jelenleg Balatonszárszón élsz a gyermekeiddel. Miért éppen Balatonszárszót választottad lakóhelyedül?

A családom Magyarországgal már néhány nemzedék óta kapcsolatban áll. A nagyapám magyar cégeknél dolgozott (Mogurt, Tungsram, General Electric), és nagyszerűen beszélt magyarul (sajnos az én magyar tudásom kívánnivalókat hagy maga után). Egy ideig édesapám munkája kapcsolatban állt Magyarországgal, gyakran jöttünk Budapestre. A nyári szünetet barátainknál, Zamárdiban töltöttük, és 1997-ben Budapesten jártam a nagykövetségi iskolába. Gyermekkorom óta nagyon tetszett Magyarország. Természetesen nem értettem a felnőttek összes gondját, de kérdezgettem a szüleimet, miért nem maradunk itt lakni.

Sok év telt el, a szüleim vettek egy házat Balatonszárszón, gyerekeim születtek, és sok időt töltöttem a lányokkal Szárszón – ez egy igazi paradicsom a gyerekeknek. Amikor elváltam, úgy gondoltam, életem új szakaszában miért ne valósíthatnám meg régi álmomat – a magyarországi életet. És most itt vagyunk. Ez bonyolult, de érdekes: magyarul tanulunk, a gyerekek a helyi óvodába járnak, igyekszem megtalálni a helyem az életben.

Tudjuk, hogy az orosz akvarellfestészet világhírű. Gondoljunk csak Ivan Ivanovics Siskinre, a természetábrázolás mesterére, vagy Elena Bazanovára, Konsztantin Kuzemára a kortárs festők közül. Neked ki a kedvenc orosz akvarellistád, a példaképed?

Az internetnek köszönhetően figyelemmel kísérem sok világhírű festő munkásságát. Természetesen nagyra tartom a felsorolt akvarellistákat és az olyan kortárs orosz akvarellisták munkáit, mint Szergej Kurbatov, Konsztantin Szterhov, Elizaveta Zalegina.

Moszkvában Ljubov Titovától, Anna Ivanovától és Nina Orlovától akvarell magánórákat vettem, látogattam mesterosztályaikat. Mindegyik mesternek saját technikája, saját látásmódja van, amit én nagyon tiszteletben tartok, nagy öröm volt megismerkedni az akvarell különféle felfogásával.

Megálmodtál egy akvarellfesztivált, és most ennek a megvalósítására készülsz. Honnan jött az ötlet?

A fesztiválszervezés ötlete valahogy magától jött. Moszkvában gyakran vettem részt akvarell rendezvényeken és éreztem, hogy itt, Magyarországon nagyon fognak hiányozni. Ekkor jutott eszembe a gondolat, hogy „idehozom” az orosz festőket. És rögtön ezután volt Szárszón a kiállításod – és ekkor megértettem, hogy a városunkban mennyire értékelik az akvarellt, és ezt az ötletemet érdemes tovább fejleszteni.

A fantasztikus rendezvénynek, az Első Nemzetközi Budapest Aquarell Fesztiválnak köszönhetően – amely 2016-ban Budapesten zajlott – megismerkedtem Szikszai Sándor kurátor úrral és más csodálatos festővel.

Először azt terveztem, hogy csak az akvarell orosz kedvelőit hívom meg ide, a Balatonra, de sajnos a gazdasági nehézségek miatt a csoport nehezen jött össze. A magyar festők viszont nagy érdeklődést mutattak, így kiszélesítettük a résztvevők körét. Most nemcsak Magyarországról, hanem Törökországból, Németországból, Ausztriából és Horvátországból is várunk résztvevőket.

Hogyan fogadta a tervedet szűkebb hazád, Balatonszárszó vezetése? Miben segítenek, hogy ez az álom valóra válhasson?

Dorogi Sándor, Balatonszárszó polgármestere hatalmas támogatást nyújt fesztiválunk szervezésében. Szállítási lehetőséget biztosított csoportunknak, hogy a program által meghirdetett kirándulásokat megszervezhessük. A polgármester fogja átadni a fesztivál díjait is ünnepélyes keretek között.

Városunk egyik legjobb szállodája, a Két Korona Wellnes Hotel kedvezményes szálláslehetőséget biztosított a fesztivál résztvevőinek. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a fesztivál megrendezésére nem került volna sor csodálatos barátaim, Tápai-Rácz Bernadett és Banai Viktor segítsége nélkül, akik bokros teendőik ellenére szabadidejüket áldozták rendezvényünk szervezésére.

 

Kik lesznek az orosz származású festők az eseményen? Mit kell tudnunk róluk? (Például Nadja Leutloff Németországból érkezik. Matematikus végzettségű amatőr akvarellfestő, aki profi módon fest. Milyen feladatot szánsz neki?)

Mint ahogy már említettem, Oroszországból közvetlenül egyelőre nem jelentkezett festő. De a résztvevők között lesznek orosz vendégek, teljesen újoncok, érdeklődnek az akvarell és a balatoni pihenés iránt, és akik művészi útjukat fesztiválunkkal szeretnék elindítani.

Ezen kívül néhány orosz származású professzionális festő, többek között a Nizsnej Novgorodi születésű Szvetlana Konya akvarellista. Szvetlana a budapesti Orosz Kulturális Központ akvarell stúdiójának a vezetője.

A vezető művészünk, Nadja Leutloff orosz származású, és nagyon népszerű Oroszországban. Alkotói profiljának az instagramon több mint 100,000 követője van, tanfolyamaival az egész világot bejárta. Én magam is tanultam nála az orosz nyelvű on-line kurzusán.

Végtelenül boldog vagyok, hogy beleegyezett abba, hogy orosz részről kurátorunk lesz, és oktatási programot szervez a fesztivál résztvevőinek. Minden nap lehetőségünk nyílik Nadjaval együtt rajzolni az irányítása alatt és tanulni tőle. És ott leszek én, a moszkvai amatőr.

Ez egy igazi festőtalálkozó lesz sok közös programmal, workshopokkal, kirándulásokkal, strandolással, múzeumlátogatással. Kik lesznek a fesztivál magyar résztvevői?

Igen, én szándékosan szerveztem „szórakoztató-rajzoló” programot, mert a koncepcióink egyesíteni az akvarellt a nyári szünettel a Balatonon. Meg vagyok győződve arról, hogy nem lehet úgy festeni egy helyet, hogy nem „éltük meg” ezt. Programunk segít vendégeinknek megmártózni a meseszép és fenséges Balaton városkájának visszafogott életébe, megismerni a magyar konyhát, a borokat, a helyi szórakozást. Programunk segít átérezni a nyári Balaton atmoszféráját, szabadon lehet társalogni a festőkkel.

Magyar részről díszvendégünk lesz Szikszai Sándor- az IWS Hungary alapító elnöke. A hétvégén érkezik, részt vesz a fesztiválunk ünnepségén, elhozza képeit, és előadást tart saját festőtechnikájáról. Zsuzsanna, téged is nagyon várunk, és nagyon számítunk a workshopodra. Ugyancsak jelezte részvételét Kecskemétről Dr. Bíró Ernő festő.

Úgy tudom, hogy sok érdekes programot szervezel a résztvevők számára. Melyik az a program, ami elé a legnagyobb várakozással nézel?

Minden nap várja vendégeinket valamilyen program, és az igazat megvallva nem tudnám kiválasztani közülük a legérdekesebbet. Ugyanolyan gondosan gondoltam át a fesztivál résztvevői programjainak terveit és vacsoráit, ahogy a legdrágább vendégeimét, úgyhogy a legkedvesebb helyeimre látogatunk el, és szerintem a legérdekesebb, legjobb helyeken fogunk vacsorázni. Június 15-én egy csodálatos helyet – a Balatonföldvári Látogatóközpontot – nézzük meg, ahol madártávlatból gyönyörködhetünk a fenséges Balaton panorámájában. 16-án kinyitja nekünk kapuit egy családi borászat. Életem nagy részét egy megapoliszban töltve, különösen nagy hatással vannak rám a hasonló helyek, ahol szeretettel köszönt a házigazda téged, a rég várt vendéget. Természetesen lesz hajókázás a tavon, és nem mulasztjuk el a Levendulafesztivált Tihanyban.

Különlegesnek ígérkezik a tihanyi látogatás a Levendula Szedd Magad rendezvényre! Miről fog szólni ez a nap?

Ó, ez számomra már a negyedik alkalom lesz, amikor odalátogatok! Minden látogatáskor a barátaim és rokonaim számára amolyan idegenvezetővé válok, és ragaszkodom ahhoz, hogy a vendégeim feltétlenül olyankor jöjjenek, amikor a fesztivált tartják. Tehát ez alkalommal is elviszlek benneteket erre a rendezvényre.

A fesztivál alkalmával a látogatók nemcsak gyönyörködhetnek a levendulamezőkben, de ha vesznek egy speciális virágzacskót, virágot is szedhetnek. A fesztivál első napján (június 19-én) indulunk, így lehetőségünk nyílik gyönyörködni az érintetlen (learatatlan) mezőkben, és elsőként nekiállni az aratásnak. Ezután egy étterembe megyünk, amely a félsziget csúcsán van, ahol (a fesztivál tiszteletére) háromfogásos levendula ebédet élvezhetünk, és gyönyörködhetünk a csodálatos panorámában. Természetesen nem hagyjuk ki a rajzolás lehetőségét sem. Ez az utazás azért is érdekes, mert kétszer átszeljük kompon a Balatont.

A résztvevő művészeknek minden napra tartogatsz valami meglepetést, melynek során megismerkedhetnek Balatonszárszó és környéke nevezetességeivel. Hová fogtok ellátogatni, és hol lesz plein-air festés a hét folyamán?

Résztvevőink különböző időpontokban jönnek, de a program szervezésében ez nem jelent akadályt. Azoknak, akik július 13-14-én jönnek, lehetőségük nyílik alapos sétákat tenni csodálatos városunkban, megmutatom Balatonszárszó nevezetességeit, és együtt kiválasztjuk a helyeket a plein-air festés számára. A többiek is megismerhetik Balatonszárszót, mivel az ünnepnap (szombat, 17-e) mesterosztályai és rendezvényei a legfestőibb helyeken lesznek. És természetesen magát a tópartot sem hagyjuk figyelmen kívül.

A hét legfontosabb eseménye 17-én, szombaton lesz: Balatonszárszó panorámájának megfestése az akvarell ünnepség keretén belül. Te is részt fogsz venni ezen a közös festésen?

Tavaly az Első Nemzetközi Budapest Aquarell Fesztiválon lenyűgözött a 10 méteres Budapest panoráma, amelyen különböző országok nagyszerű akvarellistái dolgoztak. Az igazat megvallva egy kicsit félek ekkora volumenű munkán dolgozni, de gondolom, nem fogom kihagyni a lehetőséget!

Mi a célod ennek a fesztiválnak a létrehozásával?

Mint ahogy már említettem, a helyemet keresem az életben. Imádok rendezvényeket szervezni, nagyon szeretek új emberekkel megismerkedni, szeretek festeni és Balatonszárszón élni. Miért ne egyesítsem ezeket? És aztán milyen nagyszerű, amikor sok érdekes ember jön gyakorlatilag hozzám, akiktől tanulhatok!

Az együtt töltött néhány nap lehetőséget ad a festők számára a tapasztalatszerzésre. Remélem, hogy beszámolsz majd nekünk az esemény szárszói fogadtatásáról és a festők élményeiről, visszajelzéseiről is.

Nagyon remélem, hogy minden sikerül! Boldogan fogok mesélni a történtekről és nagyon remélem, hogy a Balatonszárszói Akvarell Fesztivál minden évben megrendezésre kerül majd – egyre nagyobb létszámmal, és egyre több helyről jönnek majd érdeklődők.

Érdeklődés esetén Narbutt Daria elérhetőségei: 

06/70/5618079   –   www.balaton-akvarel.com   –   https://m.facebook.com/balatonakvarel/

Gratulálok az akvarellfesztivál létrehozásának ötletéhez, és kívánom, hogy legyen kedvező időjárás és sok érdeklődő látogató. Szövődjenek új barátságok, és minden festő sok-sok élménnyel gazdagodva térjen haza!

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő