A nemzetközi férfinapot (november 19.) először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, ami nem is csoda, hiszen az utóbbi években valljuk be, nem sokat foglalkozott velük a társadalom. Ez a nap tehát a fiúké, a férfiaké, apáké, nagyapáké, mesterembereké, honatyáké, és azoké a férfiaké, akik nemcsak az akciófilmekben mentik meg a világot. A nemzetközi férfinap ezért lehetőséget teremt arra, hogy jóakaratú emberek a világ minden pontján elismerjék és ünnepeljék a hozzájuk tartozó férfiakat.

A nemzetközi férfinapon hangsúlyos tényező a nemek közötti egyenlőség, a férfiak szerepe a családfenntartásban és a gyermeknevelésben. Ennek a napnak az évenkénti megtartása jó lehetőség arra, hogy elismerjék a férfiak érdemeit és odafigyeljenek rájuk. A szervezők minden évben más témát emeltek ki: így 2002-ben a béke, 2003-ban az egészség, 2008-ban a férfiak által hozott áldozat, 2009-ben pedig a pozitív férfi példaképek kerültek előtérbe. Idén a nemzetközi férfinap témája a biztonság, vagyis a fiúk és férfiak lelki és testi biztonsága, a stabil lelki és fizikai egyensúly. Hiszen jogos a felvetés: a világ fiaitól mindenki elvárja, hogy annak őrzői, védelmezői legyenek, de vajon őket ki védelmezi?

A férfiak világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy támogassuk az apákat, akik igazi példaképpé válhatnak. Ne hagyjuk figyelmen kívül a férfiak rövidülő élettartamát, a rájuk háruló felelősségeket. Ezen a napon ünnepeljük együtt a férfiakat, akik körülöttünk vannak, értünk és a családjainkért dolgoznak, a munkahelyeken teljesítenek, és a nemzetükért küzdenek szerte a világban! Isten éltesse minden kedves férfi olvasónkat!

Ádám Orsolya

2013. november 19.

Hozzászólások