A petrezselyem, mint díszítőelem ízlésesen köszön vissza az étterem dekorációs zöldjeiben, de nagyszerűen elfér a nagymama konyhájából ismerős piros zománcos lábosok, a francia hangulatú poszterek, kakassal pingált retro-mérleg és egyéb kiegészítők mellett. Az utcáról mindenki beláthat, így az is rögtön kiderül az érdeklődő járókelők számára is, hogy itt nem valami kimért luxusétterem, hanem egy igazi törzshely van születőben. Feke Zoltán az étterem kínálatát egyszerűen csak „comfort food” néven aposztrofálja.

„A comfort food  elnevezés azt jelenti, hogy ez a konyha mindent elbír, értéket ad. Kicsit otthoni, de csak annyiban, hogy sallangoktól mentes. A legkiválóbb alapanyagokkal dolgozunk, és tisztességes ételt készítünk, amit olykor én magam szolgálok fel. Lesznek ismerős ízek, amiket a nagymama konyhájában is megszoktunk már, de azért ez nem a kemencés-rusztikus vonal, amit mi képviselni szeretnénk. Szívem szerint úgy hívtam volna a Petrust, hogy Petrus Kisvendéglő. De ennek a szónak Magyarországon más jelentéstartalma van.”

Az állandó étlapon különleges és közérthetőbb fogásokat egyaránt találunk, a kínálat attól függően, hogy aznap reggel mi inspirálta a tulajdonos-séfet a piacon, napi ajánlattal fog bővülni. Az ebédre betérőknek kedvező áron kínálnak majd kétfogásos menüt.  Az étlap kialakításánál az volt az elsődleges szempont, hogy az alapanyagok jó minőségűek legyenek, de mégse legyenek túl drágák a fogások. Az innováció az egyes ételek elkészítésében és párosításában lesz.

A Petrus induló étlapján szerepel például a paradicsomos káposzta, ehhez azonban saját készítésű marokkói kolbász dukál. A kacsamellet káposztás gnocchival, a malac-császárt tarhonyarizottóval és ecetes hagymával, sült paprikával kínálják majd. A céklára vanília kerül, a creme brulée a levendulától válik különlegessé.

Négy éve folyamatosan az összes pénzemet utazásra költöm. A legutolsó legeldugottabb kis francia bisztróba is azért ültem be, hogy figyeljek, tanuljak, lássak, tapasztaljak. Miközben persze a legnagyobbak konyháját is megkóstoltam. A konyha tekintetében hiteles vendéglátást szeretnék. Kint az összes jó étteremnek séf a tulajdonosa. Ők tudják, hogy mi egy hely lényege, az az ideális, amikor olyan ember tud egy helyet vezetni, aki már töltött 15 percnél többet egy meleg tűzhely mellett.

A borválaszték is nagyon különleges lesz. Az elnevezése szerint is „mesés” a borkönyv, hiszen összeállítója, Biró Tamás sommelier magával ragadó lelkesedéssel mutatja be és ajánlja a nedűket az itallapon. Kis, minőségi borászatokat, remek italokat kutatott fel a Petrus különleges fogásai mellé. A hely bor-központúságát az is jelzi, hogy egy borospohár trezor is készült, amelyben a törzsvendégek nevével gravírozott poharakat tartják majd. A trezor kulcsa természetesen a vendégeknél lesz. De a hely szellemiségét, emberléptékét még számos további dolog is fémjelzi.

 

A Petrus Restaurant a Ferencváros szívében keddtől szombatig, 12 és 23 óra között várja a vendégeit.

Forrás: Arteregó Kft.

2013. július 16.

Hozzászólások