Három opera- és három balettprodukcióval, valamint két gálaesttel vendégszerepel a Magyar Állami Operaház 2018. október 30. és november 11. között a New York-i Koch Theaterben és a Carnegie Hallban.

Az idén 134 éves budapesti Opera történetében példátlan tengerentúli bemutatkozás részeként olyan nagyszabású produkciókat láthat először az amerikai közönség, mint Erkel Bánk bánja, valamint A hattyúk tava és a Don Quijote a Magyar Nemzeti Balett által táncolt koreográfiái. 

A bejelentést március 14-én tette Ókovács Szilveszter Magyarország New York-i főkonzulátusán.

Hatalmas lehetőség, hogy egy opera-nemzet, a magyar, bemutatkozhat a világ kulturális fővárosában. Nem csak egy operaházat képviselünk, hanem egy egész nemzetet. Azon dolgozunk, hogy lenyűgözzük a New York-i közönséget” – mondta el a főigazgató az amerikai sajtó képviselőinek. Kumin Ferenc főkonzul bevezetőjében arról beszélt, hogy „az Opera és a Balett New York-i fellépése az eddigi legnagyobb kulturális diplomáciai vállalás, amire részben az ország gazdasági ereje, részben a magyarok kiemelkedő tehetsége teremt lehetőséget.”

350 művész, köztük opera- és balettszólisták, a tánckar, az énekkar és a zenekar tagjai lépnek fel két héten át New York patinás színházában, a Lincoln Center részét képező David H. Koch Theaterben. A vendégjáték első hete október 30. és november 3. között az opera műfajáé, ekkor debütál az Egyesült Államokban Erkel Bán bánja és Vajda János Mario és a varázslója, utóbbit a tengeren túlon is népszerű Bartók-darabbal, A kékszakállú herceg várával láthat egy estén a közönség. Az Opera ugyancsak bemutatja Goldmark Károly Sába királynőjét, ami színpadi változatban 1906 óta nem volt látható New Yorkban.

A második héten, november 6. és 11. között a Magyar Nemzeti Balett veszi birtokba a Koch Színházat. Rudi van Dantzig A hattyúk tava- és Michael Messerer Don Quijote-koreográfiáját először a magyar együttes produkciójában láthatja az amerikai közönség. A balettsorozat a LOL-est keretében tavaly bemutatott három Hans van Manen-féle kortárs koreográfia, a Trois Gnossiennes, a 5 tangó és a Black Cake előadásával zárul. Mind az opera-, mind a balettprodukciókat két-két alkalommal láthatja a New York-i közönség, egyedül A hattyúk tava szerepel három alkalommal a műsoron.

A New York-i OperaTúra kínálatát két gálaest is színesíti a Magyar Állami Operaház Zenekarának előadásában. November 4-én, ugyancsak a Koch Színházban megrendezett koncerten a Hunyadi László, a Bánk bán, a Háry János és a Székely Fonó népszerű áriái és duettjei mellett Bartók, Dohnányi, Liszt, Lukács András és Philip Glass, valamint Weiner művei hangoznak el Kesselyák Gergely vezényletével, míg a Magyar Nemzeti Balett szólistái A kalózból és a LOL-est műsorából mutatnak be egy-egy pas de deux-t. November 11-én az Opera Zenekara az operaelőadásokat is vezénylő Kocsár Balázs vezetésével a Carnegie Hallba kapott meghívást, ahol az együttes a New Yorkba emigrált 20. századi olasz zeneszerző, Aldo Finzi emlékére rendezett évenkénti gálaest idei közreműködője lesz. A műsoron a tervek szerint Finzi, Fabio Vacchi, Dohnányi és Bartók művei szerepelnek.

Vincze Máté, a New York-i Balassi Intézet igazgatója elmondta:

A mi célunk, hogy az Opera és a Balett fellépését egy kéthetes Magyarország-fesztivállá fejlesszük, ahol terítékre kerül minden, ami ma érdekes lehet a New York-i operalátogató elit számára hazánkról.” 

Forrás:  Opera Kommunikáció

 

Hozzászólások