Fördős József László festőművész kiállításán jártunk – “Az életem képekben”

Minden emberi lény, akár fogyatékos, akár nem, igyekszik képességei legjavát nyújtani, és ha boldogságra törekszik, meg is fogja lelni a boldogságot. (Naoki Higashida)

Mozgássérültek Várpalotai Egyesülete

Vannak az ember életében olyan pillanatok, amikor a régi szép emlékek és új élmények együtt vannak jelen egy eseményen, egy találkozáskor. Ilyen alkalom volt Fördős József László festőművész kiállítása a Mozgássérültek Várpalotai Egyesülete Székházában 2017. március 3-án 12 órakor. Az egyesülethez két évtizedes barátság köt, és eszembe jutott, milyen sok örömteli percet töltöttünk együtt, amikor a V.E. B.K. szervezésében megünnepeltük a Fogyatékkal Élő Emberek napját. Ünneppé, hagyománnyá lett ez a nap, azonban betegség és egyéb elfoglaltságok miatt ez megszűnt. Jó volt ismét látni a rég nem látott barátokat, ismerősöket. Galler Erzsébet irodavezetővel beszélgetve felelevenedett az a sok munka, ami az egyesületet jellemzi.

Galler Erzsébet irodavezető

Az egyesület tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, hétszázhatvanöt regisztrált tagja van. Különböző fogyatékkal élő emberek, kerekesszékhez kötött tagok vannak, és lehetőség szerint az ágyhoz kötött betegeket is látogatják. Rehabilitációs foglalkoztató is működik (ERFO Nonprofit Kft.) 42 embernek adva munkát. Napi szinten keresik az egyesületet segítséget kérve. Van akadálymentesítési támogatás, gépjárműszerzési támogatás, amely átkerült egy pénzintézethez, és döcögősebbé vált az ügyintézés, mert már nem az egyesület kompetens ebben. Űrlapok kitöltésében, fénymásolással, internet használatban is segíti az egyesület a tagságot.

Fördős József László festőművész és Miklós Krisztina énekes

Különböző eseményeket, programokat is szerveznek (Karácsony, Húsvét, Nőnap, Tekeverseny…). Pétfürdőn is van kihelyezett tagság, ahol szintén különböző programok valósulnak meg, tavaly ott volt a születésnapi rendezvény. Az Orgona Népdalkör pedig több díjat szerzett már, országos versenyen harmadik helyezést értek el.

Havonta van az egyesületben képkiállítás, a tárlatok egy hónapon át megtekinthetőek bárki számára 8-tól 12-ig, míg az egyesület nyitva van, egyeztetés alapján délután is fogadnak látogatókat. Elindítója Kovács Imre, az egyesület tagja volt, aki átesett egy súlyos betegségen, és azóta kezdett el festeni. Különböző díjak, kiállítások jellemzik munkásságát. Művészek keresik fel az egyesületet, és ők nagy örömmel segítik ezeket a felkéréseket.

A kiállítást Kalmárné Tobak Anna (Mozgássérültek Várpalotai Egyesületének elnöke) nyitotta meg. Erdődi Maya költő ismertette a művész életútját, munkásságának főbb állomásait. Fördős József László szobrászként kezdte művészi pályáját. A Móri volt Ikarus területén két négy és fél méteres szobra is látható.

A barátságos, családias hangulat mindvégig jelen volt Fördős József László „Az életem képekben” című kiállításán. A költőnő által előadott versek és Miklós Krisztina énekes dalai harmonikussá, széppé, szinte ünnepivé tették a rendezvényt.

2011-től betegsége miatt nem tudta folytatni, de érezte, hogy valamit kell csinálnia. A festészet felé irányult a figyelme, festőkurzusokra járt. Nagyon jó mesterei voltak (Kedves István, Sáska Tibor). Évente szervez művésztáborokat, közös alkotásra hív festőket, írókat. A Nemzeti Galériában festett egy nagyméretű, két méterszer egy-hatvanas képet, mely bejárta az ország nagyobb városait (Budapest, Kaposvár, Győr, Debrecen, Pécs). 2012-ben meghívták Szlovákiába, egy nemzetközi táborba, ahol mexikói, francia, szlovén, koreai és svájci festők is voltak, akiktől sokat tanult. Közel száz alkalommal mutatkozott már be. Több alkotóközösségnek is tagja.

Fördős József egy nagyon nyitott, közvetlen és őszinte ember, ami a képein keresztül is megnyilvánul a közönség felé. Sajátos színvilága „a Fördős-féle rózsaszín”, képeinek mondanivalója a karizmatikus, sokoldalú személyiségét tárják fel a látogatók számára. Ő a pillanat festője is:

Na, most elárulok egy nagy titkot! Én aránylag gyors festő vagyok, és azért tértem át az akrilfestésre, mert az olajfesték számomra nagyon nehezen szárad, napokat kell várni. Van olyan kép ezek között, ami másfél óra alatt készült. Szeretem a gyors munkát, és szeretem azt, amikor a kép, a vászon előttem válik valóra.

Megtekintve a tárlatot sok szép élménnyel lettünk gazdagabbak. Megismertük a mögötte lévő embert is, akinek közvetlensége olyan volt, mintha már nagyon régen ismertük volna egymást.

A baráti beszélgetés, a kiállítás, a versek és a dalok ITT megtekinthetők, meghallgathatók.

 

Lakatos Ilona

 

 

 

Hozzászólások