Immár 685 műtárgyat számlál a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként számon tartott, A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény Pécsett, miután dr. Gyugyi László újabb 18 rendkívüli műtárgyat adományozott a városnak. A „ládabontás” a gyűjtő jelenlétében zajlott, az ünnepségen egyúttal bejelentették: a kiállítás már elérte a 200.000 fős látogatottságot.

 

A Zsolnay Kulturális Negyed ékkövének számító kiállítás 2010-ben nyitotta meg kapuit, azóta a gyűjtő elhivatottságának köszönhetően immár nyolcadik alkalommal bővült a lenyűgöző tárlat. A kiállítás a Zsolnay gyár aranykorának legszebb kerámiáit mutatja be, népszerűségét mutatja, hogy tavasszal elérte a 200.000 fős látogatottságot.

Az új műtárgyak úgynevezett kiegészítő darabok, amelyek megerősítik a kiállításon egy-egy korszak vagy művész reprezentációját. A gyűjtő a világ különböző pontjain – így például Svájcban és Amerikában – tett szert a műtárgyakra. A 18 kerámia között található több, különböző díszítéssel készült váza, tulipános dekorral ellátott eozin tálka, milleniumi bögre, fedeles doboz, fogvájótartó, fedeles vajtartó, díszedény és fali tál.

Kiemelendő az Apáti Abt Sándor által tervezett, bordó és zöld eozinmázzal díszített váza, amelynek különlegessége, hogy a kivitelezése olyan, mintha nem kerámia, hanem fém műtárgy lenne. – Két fémes hatású váza is van az új darabok között, ilyennel még nem találkoztam az 50 éves gyűjtőmunkám során – mondta el dr. Gyugyi László.

A gyűjtő személyes kedvence az a magyaros tál, amely 1879 körül készült, amikor a Zsolnay gyár technikai fejlettsége elérte a csúcsot és a díszítésben már különböző technikákat kombináltak. A Zsolnay Teréz által tervezett tálon barna alapon színes virágdekor és sakktábla motívum látható, aranybrokát díszítéssel.

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője szerint rendkívül izgalmas, hogy a gyűjtemény folyamatosan él, bővül, és éppen ezért megéri visszatérni annak is, aki egyszer már látta a kiállítást. A 200.000-es látogatószám kapcsán elmondta: – Nemcsak a régióból, de az egész országból érkeznek ide látogatók, sőt, nemzetközi szinten is népszerű a gyűjtemény, fogadtunk vendégeket például Japánból, Új-Zélandról és az USA-ból is.

Rendkívül örülök annak, hogy a látogatók értékelik a kiállítást és ilyen sokan jönnek. Az, hogy az emberek ezt szeretik, jobban kielégít, mint bármi más – vallja dr. Gyugyi László. A gyűjtő megosztott még egy jó hírt: már készülőben van a bővített gyűjtemény új könyvkiadása.

Az új műtárgyak június 6-tól láthatók a Zsolnay Kulturális Negyedben, A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjteményben.

Információ a kiállításról

 

Forrás: ZSÖK sajó

 

 

Hozzászólások