Kiemelkedő zeneszerzők életéről, Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin munkásságáról készítette legújabb sorozatát Phil Grabsky brit rendező, akit a hazai közönség az Urániában nagy sikerrel vetített múzeumi tárlatvezetések alkotójaként ismerhet. A szakértői interjúk és klasszikus zeneművek koncertfelvételeinek dinamikus ötvözésével létrejött „koncert-dokumentumfilmek” október 12-től láthatók az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában címet viselő sorozat október 12-én, kedden a Beethoven nyomában c. alkotással kezdődik, egy műértő kalauzzal a nagyothalló, zsörtölődő zseni mítoszának ködéből kifejtett zeneszerzőről. A filmben közel 100 szakértő került mikrofonvégre és 65 zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben a világ legkiválóbb muzsikusainak tolmácsolásában, hogy új megvilágításba helyezze Beethovent – emberként és művészként egyaránt. Részletek csendülnek fel Claudio Abbado kritikusok által is elismert Fidelio-interpretációjából, közreműködik továbbá a 18. Század Zenekara Frans Brüggen vezénylésével, a Sir Roger Norrington vezette Salzburg Camerata, a Riccardo Chailly vezette Leipzig Gewandhaus és a Bécsi Szimfonikusok Fabio Luisi vezénylésével. Az Endellion Quartetnek hála, teljes Beethoven kvartetteket is sikerült megörökíteni.

A sorozat következő része az október 19-én látható Mozart nyomában, egy műfaji határokat feszegető, zenével átitatott életrajz, mely rendhagyó dokumentumfilm kiterjedt levelezésén és zeneművein keresztül eleveníti fel a zeneszerző kalandos életútját, több mint hetven zenetudós és előadóművész tolmácsolásában. A szakvélemények szétoszlatják a közkeletű legendákat Mozart életéről, így egy objektívebb képet kaphatunk a mesterről. A film a K1 és a K626 (Requiem) ívéből közel 80 művet mutat be kronologikus sorrendben, olyan neves művészek előadásában, mint Renée Fleming, Magdalena Kožená, Lang Lang, Ronald Brautigam vagy Christophe Rousset. Ezen túl részletek csendülnek fel a Vienna Philharmonic, a Norwegian Chamber Orchestra, a Bayerischen Rundfunks, a Concerto Köln, a Netherlands Opera, a Staatskapelle Berlin és a Prague Estates Theatre koncertjeiből.

Beethoven és Mozart életművét egy olyan kiemelkedő zeneszerzőé követi a sorozatban, akire mindketten feltekintettek és inspirációt merítettek műveiből, ám manapság a koncerttermekben némileg háttérbe szorul. Október 26-án műsorra kerül a Haydn nyomában, Phil Grabsky biográfiai ihletettségű alkotása az egyik legtermékenyebb zeneszerző pályájáról. A rendező bensőséges hangulatú interjúkon, valamint Haydn személyes visszaemlékezésein keresztül világít rá a legnagyobb zenei újítók közt számon tartott, szerény zseni életművére. A film esszenciáját ezúttal is a zeneművek adják, közreműködik többek között a 18. Század Zenekara Frans Brüggen vezetésével, a Classical Opera Company Ian Page vezénylésével, az Endellion Quartet, valamint Ronald Brautigam és a Concerto Copenhagen.

A több rangos díjat elnyert Nagy zeneszerzők nyomában tetralógia legújabb tagja zárja a vetítéssorozatot november 2-án a 19. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjét, Fréderic Chopint ismerhetjük meg a Chopin nyomában vetítésein. Phil Grabsky négyéves kutatómunka után készítette el a nagy lengyel zeneszerző romantikus egyéniségét, életét és zeneszerzői munkásságát bemutató alkotást, ezúttal is neves zenetudósok és művészek közreműködésével. Chopin melódiáit olyan kiváló muzsikusok szólaltatják meg, mint Leif Ove Andsnes, Lars Vogt, Daniel Barenboim, Ronald Brautigam és Kevin Kenner. Az elhangzó zenei részleteket a varsói National Philharmonic Hallban rögzítették, a Fryderyk Chopin Institute által rendezett gálakoncerten.

A filmeket angol nyelven, magyar felirattal vetítik. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint a Jegymester hálózatában.

Részletes ismertetők az Uránia honlapján találhatók.

Hozzászólások