2019 októberében második alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált. A 2018 őszén indított komolyzenei programsorozat hatalmas sikere után újra az orosz zene géniuszai kerülnek fókuszba két városban, Budapesten és Debrecenben.

Szabó Marcell Junior Prima Díjas és háromszoros Fischer Annie díjas, nemzetközi versenyek győztes zongoraművésze, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője a programstruktúrában idén is a már „bevált” és művészeti szempontból felépített tematikát követi.
Az első fesztiválprogram – amely Rachmaninov életművével foglalkozott, és több, mint 5000 zeneszerető hallgatott – művészi színvonalával nagy szakmai elismerést vívott ki. Az Oroszországi Föderáció pedig Szabó Marcellt a nemzetközi kapcsolatok területén kifejtett kulturális munkájáért rangos kitüntetésben részesítette.
Idén öt zeneszerző munkásságát öleli fel a fesztivál programja: Prokofjev zenekari darabjai között megszólal az I. Zongoraverseny, de a közönség nagy örömére a Rómeó és Júlia is hallható lesz. Glinka zenéjéből a kamaradarabok kerülnek fókuszba. Muszorgszkij 180 éve született, ebből az alkalomból egy teljes napon keresztül, több rendezvénnyel mutatja be a fesztivál a zeneszerző sokszínű arcát. Előadás lesz az életéről, levelezéséről, és felhangzanak részletek az „Egy kiállítás képei” című műből. Az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum egy teljest kiállítást hoz erre az alkalomra Budapestre és Debrecenbe. Muszorszkij operáiból filmvetítés lesz az Orosz Kulturális Központban. Szkrjabin zongoradarabjai is középpontba kerülnek. Rimszkij-Korszakov dalai pedig igazi csemegének számítanak majd a koncertek sorában.

Rachmaninov Vesperás című kórusműve, melyet a Szent István Bazilikában énekelt a Debreceni Kodály Kórus, tavaly a közönség egyik kedvence volt. Idén Csajkovszkij Vesperását hallhatjuk majd ugyanebben a csodálatos térben. Lukácsházi Győző a gyerekeket szólítja meg a fesztiválon Prokofjev Péter és a farkas című művének bemutatásával hétvégi programján. A fesztivál meghívására hazánkba látogat egy különleges, orosz guszli együttes is, akik tradicionális pengetős hangszereik által bepillantást engednek az orosz népzenébe.
A fesztiválnak Budapesten idén is a Zeneakadémia, a Szent István Bazilika és az Orosz Kulturális Központ ad otthont. Debrecenben a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom lesz a koncertek helyszíne. A Kodály Filharmóniával a fesztivál továbbra is szorosan együttműködik, a zenekar Somogyi-Tóth Dániel, a kórus pedig Szabó-Sipos Máté vezényletével szólal meg. Fellép többek között Anatolij Fokanov orosz operaénekes (bariton). A guszli-művészek „Mnogoletyije” népzenei együttese Oroszországból közvetlenül a fesztiválra érkezik majd.

II. Orosz Zenei Fesztivál 2019. október 7-13

Részletes program: itt és a fesztivál facebook oldalán

Jegyek is ezeken a felületeken rendelhetők. A Papageno különszámban jelenteti meg az Orosz Zenei Fesztivál programját, melyet augusztustól, a kiemelt helyeken talál meg az érdeklődő közönség.

 

Hozzászólások