Kuriózum az, ami ritka, érdekes, rendkívüli, különös és mindig hiteles. A Nemzeti Filharmonikusok 2022-2023-as évadjára igazán ráillik ez a meghatározás.

fotó: Tóth Anett

Különleges, mert olyan bőséget kínál, amit nehéz lenne pár sorban lajstromozni.

Rendkívüli, mert világhírű karmesterek (Dohnányi Oliver, Carlo Montanaro, Attilio Tomasello, Krzysztof Urbańskito, Martin Haselböck, Lawrence Foster) és szólisták (Sergei Krylovt, Ingrid Fliter, Christian Immler, Tassis Christoyannis, Stefan Dohr, François Leleux) lépnek pódiumra.

Különös, mert régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórus hangversenyek karöltve jelennek meg az idei műsorfüzetben.

Ritkaság, mert fennállása óta először szólaltatja meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Schumann méltatlanul mellőzött, páratlan alkotását, Az éden és a péri című oratóriumot.

Izgalmas lesz magyarországi bemutatón megismerni Liszt Jeanne d’Arc a máglyán című drámai jelenetének hazai koncerttermekben mindeddig soha nem hallott zenekari kíséretes változatát is.

kuriozum

fotó: Csibi szilvia

Érdekes, mert meghökkentő érzelmi hullámvasútra ülhetünk.

Derűt és kecsességet várhatunk Respighi Régi olasz táncaitól, megrendülést Haydn A Megváltó utolsó hét szava a kereszten oratóriumváltozatától.

A hitelességet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Somos Csaba vezetésével működő Nemzeti Énekkar, a kiváló magyar és külföldi előadóművészek és karmesterek garantálják.

Új vizekre evezhet, igazi felfedező expedícióra, nagyszerű kuriózumokra számíthat, aki idén is a filharmonikusokkal tart.

 

Forrás: Momentum Mundi Bt.

Kapcsolódó cikkünk

 

 

 

Hozzászólások