Az Európai Unió szeptember 22-re hirdette meg az autómentes világnapot (Európai Autómentes Nap). Első alkalommal 1997-ben a franciaországi La Rochelle-ben rendezték meg, hogy felhívják a figyelmet a gépjárművek által okozott környezetszennyezésre, és erősítsék a társadalom környezettudatosságát.

2001 elején megszületett az autómentes napról szóló Európai Charta, melyet másodikként – az unión kívüli országok közül elsőként – Magyarország írt alá. A kezdeményezéshez több Európán kívüli ország (Argentína, Brazília, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia, Tajvan)  városai is csatlakoztak.

Az autómentes nap 2002 óta egy nagyobb rendezvénysorozat, az Európai Mobilitási Hét keretén belül szerepel, melyet minden évben szeptember 16. és 22. között szerveznek meg.

A Charta rögzíti az előírt feltételeket, melyek egyike az, hogy a városban ezen a napon egy vagy több ideiglenesen lezárt területet kell biztosítani, amelyen belül csak közösségi járművekkel, kerékpárral vagy gyalogosan lehet közlekedni.

A rendezvény és a programok célja, hogy rávezessék a város lakóit, hogy az utazáshoz az autók helyett inkább fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ennek megvalósításához azonban a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés körülményeinek és infrastruktúrájának fejlesztésére is szükség lenne – a rendezvény erre is szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét.

A 2012-es európai mobilitási hét mottója: Mozdulj a jó irányba!

Országszerte sok helyszínen várják színes programokkal az érdeklődőket a 2012. szeptember 22-ére meghirdetett autómentes világnapon, melynek idei szlogenje: „Autó nélkül a városban”.

 

Weninger Nóra

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások