A Főként nőként műhely egy januárban alakult civil kezdeményezés, mely a női minőség újra megtalálását és értékként való felmutatását tűzte ki céljául színes programok szervezésén és egy egymást segítő közösség létrehozásán keresztül.

A műhely neve: Főként nőként. Sokatmondó és figyelemfelhívó elnevezés. Mi adta az ötletet hozzá? – kérdezem Zámbó Mártát, a műhely egyik alapító tagját.

– Kerestünk egy olyan nevet, ami kifejezi azt, hogy alapvetően nőként éljük az életünket. Felvállaljuk, hogy minden helyzetben nőként viselkedünk, és hogy ez más szemléletmódot ad.

Kik voltak a műhely alapítói?

– Hatan terveztük meg és hoztuk létre. Coach-ként (Zámbó Márta, Gulyás Szilvia), táncterapeutaként (Farkas Andi), angol nyelvi klub vezetőjeként (Székely Kata), PR-osként és személyi edzőként (Prónay-Zakar Gina), vagy éppen utazásszervezőként (Szabó Judit) munkánk során sok olyan nővel kerültünk kapcsolatba, akik keresték valamire a megoldást, de nem tudták, hol találhatnák meg. Mivel nagyon sokan vannak most ebben a kereső fázisban, úgy gondoltuk, jó lenne, ha lenne egy hely, ahol több megoldási lehetőséget is kipróbálhatnak. Minden hónapban van egy ingyenes és nyilvános rendezvényünk, ahol mindenkinek lehetősége van alternatívákat találni: személyiségfejlesztő kurzusok, különleges mozgásformák, masszázsok, valamint új távlatokat nyitó előadások egyaránt szerepelnek az egy estés programokon és az egész napos rendezvényünkön.

Milyen visszhangja volt a MOM Parkban tartott nagyszabású májusi rendezvénynek?

– Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Az egyik fiatal anyuka például eredetileg csak egy előadást szeretett volna meghallgatni, és arra az időre hívott bébiszittert. Egy óra múlva üzenetet küldött neki, hogy maradjon még, végül a bébiszittert az édesanya, majd a nagymama váltotta fel. A rendezvényt követően a témákkal kapcsolatban is sok értékes megjegyzés és rengeteg ötlet érkezett hozzánk.

Hogy látod, mik azok a kulcsfogalmak, amelyek a nőket elsősorban érintik?

– Az első mindenképpen a párkapcsolat, illetve minden más kapcsolat is, amely átszövi az életünket. Legyen szó akár a szüleinkkel, a gyerekeinkkel, a munkatársakkal való kapcsolatról, fontos, hogyan tudjuk harmonikusan megélni ezeket.
A második, az előbbivel szorosan összefüggő szempont, az önismeret. Hol vagyok én az életemben? Ki is vagyok én? Hogyan tudom váltogatni a szerepeimet? Hogyan tudom ezt úgy csinálni, hogy mindegyik én legyek? Hogyan adom oda egy részemet a munkahelyemnek, egy másikat meg a családomnak? Ehhez kapcsolódóan természetesen sok téma előkerül még, a külsőnket és a belső énünket egyaránt érintő kérdések.

Milyen hosszabb távú célokat szeretnétek elérni?

– Létre szeretnénk hozni egy olyan közösséget, ahol a nők önmaguk mernek lenni, segítséget mernek kérni, és át tudják adni a tapasztalataikat. Itt nem kell versenyezni, törtetni, karriert építeni, inkább támogatjuk egymást. Segítséget találhat bárki a különböző nehézségeiben, elképzeléseiben, ötleteiben, vagy ha arra van szüksége, csak eljön, és jól érzi magát. Célunk az, hogy megmutassunk olyan klasszikus és alternatív lehetőségeket, amelyek jobbá teszik az életünket.
Egyszer egy kedves férfi tanárom fogalmazott úgy, hogy egy nőnek annyi a feladata az életben, hogy boldog legyen. Ha ő boldog, akkor minden rendben van, hiszen ez kisugárzik a párjára, a családjára, és a körülötte élőkre.
A Főként nőként műhely nem feminista. A feminizmus, mint irányzat és fordulat erősen érezteti a hatását, de ez nem jelenti azt, hogy helyükre kerültek a dolgok. Mi éppen azt szeretnénk, ha a női minőséget újra a megfelelő módon tudnánk értékelni. A nő befogadó, aki harmóniát és egyensúlyt hoz az életbe. Én mindenkit arra biztatok, hogy élje meg azt, ami benne van.

Ezt a célt megvalósítani azonban sokszor rendkívül nehéz, bár nagyon szépnek és igaznak hangzik. Te hogyan látod, a nők hogyan tudják összeegyeztetni azt a sok elvárást, amivel szembe kell nézniük? Szinte már közhely, de nagyon igaz: nők, feleségek, anyák, munkatársak, talán a munkahelyen kívül is hivatást kereső emberek vagyunk.

– Mindenkin azt látom, hogy küszködik vele. Másfelől látok jó példákat is: akik tényleg egyensúlyban vannak magukkal, azok látják a prioritásokat az életben. Minden életszakaszban mernünk kell magunknak feltenni a kérdést: most mi a legfontosabb? Mit kell tennem ahhoz lelkileg és testileg, hogy ezt megvalósítsam? Hol tudok ehhez segítséget kérni?
Tele vagyunk félelemmel, az egyszerre mindenkinek való megfelelés kényszerével. Az összes felsorolt szerepnek nem tudunk azonnal és főleg egyszerre eleget tenni. Mindig el kell fogadni az adott életszakaszt, és az önismeret és persze egy megfelelő támogató közeg segítségével meg lehet valósítani az aktuális célokat.

Én magam coachként is dolgozom, tréningeket tartok. A foglalkozások egyik legfontosabb eleme, hogy megértsük, hogyan tudunk a pillanatban élni, és örülni annak az adott pillanatnak. Nagy kincs arra rájönni, hogyha egy pillanat jó, akkor a következő és az utána jövő is jó lesz. Túlságosan bonyolultan kezdtünk el gondolkodni, vissza kell találnunk a „most” – hoz a maga problémáival és szépségeivel. Ez a körülöttünk dübörgő felgyorsult életmód miatt nehézségekbe ütközik.

Hogyan lehet a közösséghez csatlakozni?

– Mindenkit szeretettel várunk a rendezvényeinkre. A honlapunkon és a facebook-oldalunkon is megtalálhatók a lényeges információk. Most van kialakulóban egy klubrendszer, ahol kártyatulajdonos és a közösség tagja lehet minden érdeklődő, aki komolyan szeretne ide tartozni.
A műhely és a kialakuló új közösség lelki és fizikai segítséget is próbál nyújtani a tagjainak. Volt olyan, hogy valaki feltett egy kérdést a fórumon vagy a facebookon, és egy napon belül megoldást talált az adott problémára. Ez egy olyan hely, ahol a nők gyakorlati dolgokról is kérdezni mernek (pl. állás, iskola, praktikus tanácsok).

A divat és az öltözködés témaköre mennyire fontos számotokra?

– Az öltözködési kultúra ugyanúgy esztétikai kultúránk része. A legutóbbi rendezvényen divatbemutatót is rendeztünk egy még kevésbé ismert fiatal magyar tervező munkáiból. A továbbiakban is tervezünk hasonlót. A rendezvény ideje alatt végig lehetett sminktanácsokat kérni, a fodrász-sarokban új frizurák készültek, utána pedig profi fotós örökítette meg az eredményt, mivel fontosnak tartjuk, hogy a nők lássák saját szépségüket. Az önbizalomhoz mindenképpen lényeges elem a külcsín is, hogy a nő jól ápolt legyen, és jól érezze magát a bőrében. A női tréningeinken színeket és stílust is szoktunk választani magunknak. A nőiséghez az is nagymértékben hozzátartozik, hogy szeretjük a szépet, a szép környezetet és a harmóniát magunk körül. Ez nemcsak pénz kérdése, sőt nem elsősorban az, az igény velünk születik, bennünk van gyerekkorunktól kezdve.
Természetesen a belső kisugárzás, a belső egység érzése is legalább annyira fontos.

– És a gasztronómia?

– Ez a téma különösen közel áll hozzám, hiszen hosszabban dolgoztam gasztronómiai területen. Nemcsak azt a részét hangsúlyoznám, hogy egészségesen éljünk, és odafigyeljünk arra, hogy mit eszünk, hanem az örömöt is, amit az étkezés okozhat. Egy finom étel vagy egy jó bor maga is örömforrás. A rendezvényünkön is erősen jelen volt a gasztronómia, többek között pezsgőkóstolóval kedveskedtünk a látogatóknak, és ezt a vonalat is szeretnénk folytatni.

Mennyiben tér el egy magyar és egy külföldi nő helyzete?

– Elsősorban az anyagi helyzete más. Sajnos sok minden, többek között a lehetőségek is ezen múlnak. Nálunk a demokratikus berendezkedés sokkal fiatalabb, mint Nyugat-Európában. A nők fizetése eleve alacsonyabb, mint a férfiaké, ezt saját vezetői beosztásban töltött éveim tapasztalatából is tudom. Most van kialakulóban egy női vezetői réteg és kultúra.
Az ország kultúrájától függően a családhoz és a gyerekvállaláshoz való hozzáállás is eltérő. Egy skandináv országban kiemelt szerepe van a gyerekes családoknak. Nekünk ebben is változni kell, először is a gondolkodás szintjén. Kelet-Európában hasonló problémákkal küzdenek, mint mi, bár Lengyelországban például erősebb a családok megbecsülése, mint nálunk.
Az anyagi szempontokhoz társul még a képzettség kérdése. Sok szakma elnőiesedett. Tervezünk egy kerekasztal-beszélgetést is, mely ennek a folyamatnak a vetületeivel foglalkozik. Szembe kell néznünk olyan kérdésekkel is, hogyha egy nő diplomás, akkor már más elvárásai vannak a párkeresésben is. A fiúknak pedig férfimodellekre lenne szükségük: apára, férfi tanáregyéniségekre, ám egyre kevésbé találják meg a valódi példaképet.

Mi a helyzet napjaink népbetegségével, a stresszel? Hogyan lehet feloldani, hogy ne legyenek káros következményei?

– A mozgásnak kiemelt szerepet szántunk a rendezvényünkön, ahol többféle mozgásformát is ki lehetett próbálni. Az első lépés, hogy fel kell ismerni a stresszt. Ha észrevesszük, hogy feszültség van bennünk, és meg tudjuk nevezni, hogy mi okozza, akkor azon is el tudunk kezdeni dolgozni, hogy mi oldja ezt fel bennünk. Csak akkor tudunk hatékonyan megküzdeni vele, ha következetesen időt szánunk önmagunkra és a megfelelő tevékenységekre.
A másik lényeges dolog, amelyben ismét csak az önismeret játszik szerepet, hogy mi az, ami nekünk elsősorban segít: van, akinél nagyon jó hatású egy zene, vagy a séta, de van, akinek erősebb sporttevékenységre van szüksége. Másoknak kitűnő levezetés a főzés, a színház, vagy a kis időre való visszavonulás és önmagával való foglalkozás.
Tudni kell, hogy a szervezetünk éppen milyen állapotban van. Egy 10 éve felhalmozódott stressz következményeit nehezebb helyretenni. Ez is, mint minden más, alkati kérdés is.

Látsz esélyt arra, hogy a nők a munkahelyüket és más elfoglaltságaikat jobban össze tudják egyeztetni? Általános tendencia, hogy sokan rendszeresen estig bent vannak az irodákban. Emellett a családdal, esetleg más, hivatásként felfogott vagy szabadidős tevékenységgel szinte lehetetlen szívvel-lélekkel foglalkozni.

– Ez elsősorban a munkáltató felfogásán múlik, ami nehéz dió, de már látom a javulás jeleit. Természetesen megint az egyéniségtől, illetve aktuális élethelyzettől függ. Ismertem olyan női felső vezetőt, aki karriert épített, elsőként érkezett és utolsóként távozott a munkahelyéről, de amikor született két gyereke, teljesen megváltozott az élete. Amikor visszament ugyanabba a pozícióba, már nem érezte fontosnak ugyanazokat a kihívásokat. Érezte, hogy más életszakaszban van, és fontosabb számára, hogy este lefektesse a gyerekeit. Ő maga hozta meg azt a döntést, hogy egy másfajta munkaidővel és feladatokkal járó beosztást találjanak neki. Végül úgy oldotta meg a helyzetet, hogy maga alapított egy céget.
Gyakran kényszerülünk nehéz döntésekre, és van, amikor összeszorított foggal muszáj valamit végigcsinálni, de hosszú távon elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy felvállaljuk, amit a belső hangunk mond.

És ha valaki nem szeret egy munkahelyet, mégis az egész napját ott kell töltenie?

– Úgy persze még nehezebb. Ha valaki nagyon nem szereti, amit csinál, hosszú távon muszáj változtatnia, különben kizsákmányolja önmagát, és ezt büntetlenül nem lehet megtenni. Fizikai és lelki következményei is lesznek, jobb, hogyha mi megyünk elébe és teremtjük meg a változást, mintha a változás ér el minket. Azt tapasztalom egyébként, hogy nagyon félünk a változástól, pedig óriási lehetőségeket is rejthet magában.
Először mindenképpen alkalmassá kell tenni magunkat a váltásra. Azt látom, hogy az emberek nagy része nem tudja, hová tart és mit szeretne, illetve hogy pillanatnyilag hol áll az életében. Ezt a tervezést nem tanítják nekünk, pedig a célok és életfeladatok átgondolása nagyon sokat segítene.

Összefoglalva, milyen tulajdonságok tesznek minket nővé?

– Végeztünk ilyen kutatást, és sokféle válasz született. Nehéz általánosítani, mert a kérdés nagyon szubjektív. A válaszokban szerepelt az új élet adása, a szépség, a befogadás, az elfogadó támogatás, és az, hogy természetünk lényege nem a versengés, nem a másik letiprása, hanem a támogatás és a szeretet. Ha egy nő a helyén van, akkor szeretettel teszi a dolgát, kecses, finom, nőies és szép. Főként nő.

 

Weninger Nóra

2012. szeptember 24.

Hozzászólások