Richly Zsolt nevéhez televíziós sorozatok, egész estés TV- és mozifilmek, gyermekeknek és felnőtteknek készülő produkciók egész sora kötődik. Generációk nőttek fel a Kockásfülű nyúl vagy Kíváncsi Fáncsi kalandjain. A hatvanas években ifjúsági lapoknak, magazinoknak készített illusztrációkat, majd a hetvenes és nyolcvanas években több népszerű mesehős történetét adaptálta diára. A hazai animációs filmművészet számos generációját segítette már pályára, és ezzel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs oktatásának meghatározó, korszakos személyisége.
Mindezek mellett Richly Zsolt grafikusművészként is aktív alkotói életművet tudhat magáénak.

A művész 1941-ben született Sopronban. Az Iparművészeti Főiskolán 1966-ban szerzett diplomát. Ugyanebben az évben kezdett el dolgozni a Pannónia Filmstúdióban, ahol több rövidfilmet, sorozatot és egy egész estés filmet rendezett. 1988 óta tanít animációs filmkészítést a MOME-n, 2008 óta az intézmény címzetes egyetemi tanára. Munkásságát Balázs Béla-díjjal (1981) és Érdemes művész (1986) kitüntetéssel jutalmazták.

Jelenleg Luther Márton életét feldolgozó animációs filmjén dolgozik.

                                                  

A kiállítást 2013. április 10-én 18 órakor nyitja meg Lackfi János József Attila-díjas költő, író. A Richly Zsolt alkotásaiból készült válogatás május 2-ig tekinthető meg naponta 10-18 óráig.

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria

II. kerület, Templom u. 2-10.

www.kulturkuria.hu

2013. április 7.

Hozzászólások