Napsütéses, madárdalos, vidám reggelre ébredtünk szombaton. Hogyne örültünk volna, amikor az ország különböző helyeiről vártunk vendégeket, hogy átvegyék megérdemelt díjukat! Csaknem mindenki eljött a 30 meghívottból, mégpedig családtagjaikkal együtt. A helyszín, a Kecskeméti Vadaskert kellemes, oldott hangulatot teremtett a Montázsmagazin vers- és prózaíró pályázatának díjátadójához.

Szeretem az állatokat… Mégis sokan szeretik az állatokat, ha ennyien írtak róluk (az ország legkülönbözőbb településeiről az 59 pályázónak összesen 83 pályaműve érkezett!). S milyen sokan részt vettek a Montázsmagazin rendezvényén! Zalától Nyíregyházáig, Budapesttől Pécsig, összesen 41 településről érkeztek. Bizonyára mindegyiküknek szívügye az állatvédelem, az állatok segítése.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony nem csak fővédnökséget vállalta a rendezvény felett, de személyesen is megjelent, és köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sok pályázót meg tudtunk szólítani országosan, és azok el is jöttek Kecskemétre – akár messziről is -, hogy átvegyék a díjukat. Megtisztelt bennünket jelenlétével Lévai Jánosné Judit önkormányzati képviselő, Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, az Értékmegőrző Bizottság elnöke, valamint dr. Brúszel László, a Vadaskert alapítványának elnöke.

Négy korcsoportban indultak a versenyzők. Az alsó tagozatosok zsűrijének tagjai Orosz Margit többkötetes költő, magyartanár (Bánhorváti), Kun Ilona magyartanár, Felsőnyárád – Hornyák Gyula, Miskolc, az egyetem munkatársa, 9 kötet szerzője).

5. helyezett: Domián Petra: A macskapapagáj c. vers – Kecskemét
4. helyezett: Káldi Mária: Kiskutyám c. vers – Kaposvár
3. Murai Regina: Csöpi – próza – Kecskemét
2. helyezett: Olajos Szonja: Egy kutya élete – próza – Kecskemét
1. helyezett: Budai-Biro Endre: Negró története – próza – Bucsa

A kategóriák között kedves, vidám dalok hangzottak el egy zenészpárostól: Lipóczki Szilvia énekelt, Besze Márk gitározott. Köszönjük nekik a kellemes hangulatot!

A felső tagozatban a zsűri tagjai voltak: Farkashalmi Erzsébet magyartanár, drámapedagógus, Kulcsár Marianna magyartanár, drámapedagógus, a kecskeméti Ifjúsági Otthon versmondó versenyeinek alapítója és szervezője, valamint dr. Galuska László, a kecskeméti egyetem tanára.

5. helyezett: Szeleczki Tamara: Önkéntes munkám a kutyamenhelyen – Próza- Ballószög
4. helyezett: Szeleczki Laura: Egy kutya nehéz pillanatai – próza – Ballószög
3. helyezett: Kuklis Richárd: Szép, jól követhető gondolatmenet az állatokról – vers – Orgovány
2. helyezett: Németh Norisz: Állatszeretet –vers – Jánossomorja
1. helyezett: Zajácz Zsófia Lola: Van egy kutyám – vers – Nyíregyháza –

A középiskolások kategóriájában a zsűri tagjai voltak: Farkas Ferencné Pásztor Ilona magyartanár, újságíró, Farkas Ferenc tanár, író – Weninger Endréné magyartanár, újságíró)

5. helyezett: Rapcsák Nóra Helga: Nélkülözhetetlenek – próza – Pécs
4. helyezett: Lugosi Csenge Anna: Csaló tavasz – vers – Zalaszántó –
3. helyezett: Füleki Barbara: Lásd meg a csodát! – prózavers – Hetényegyháza –2. helyezett: Rapcsák Nóra Helga: Rabszolgák lettünk? – próza – Pécs –
1. helyezett: Lugosi Csenge Anna: Egy erdei fülesbagoly emlékére – próza- Zalaszántó –

A felnőtt pályázók kategóriájában a zsűri tagjai voltak: Weninger Nóra főszerkesztő, Weninger Andrea újságíró, kommunikációs szakember, dr. Lovas Dániel író, főszerkesztő, a MÚK elnöke.

Jutalomkönyvet és oklevelet kaptak:
• Fényesné Kovács Julianna: Álmodj magadnak gazdát! – próza – Budajenő
• Fitó Ica: Diófácskán – vers – Kecel
• Kis-Czakó Ilona: Levél Szimikének – próza – Csongrád
• Kökény Éva: Csicsergők – próza – Kecskemét
• Péntek Zsófia: Kislibák, Kutyamese – versek – Ajka
• Sipos Szabina: A leghosszabb éjszaka – próza – Derekegyház
• Beke Ildikó: Üzenet (próza) – Kecskemét
• Mráz Erzsébet: Pihe (vers) – Hajdúnánás

Dr. Lovas Dániel elnök döntése alapján a Magyar Múzsa folyóiratban közlésre kiválasztott 4 szerző:

• Szabó Erzsébet dr.: Életkép – vers – Tiszavárkony
• Guti Csaba: Telecsőr – próza – Dabas
• Pappné Vancsó Judit: A titok – próza – Sopron
• Káldiné Fejes Eszter: Marhaság – próza – Kaposvár

A Montázsmagazin antológiájában a következő három szerző műve jelenik majd meg:

3. Petres Katalin: Akrosztichonok – négy vers – Budapest
2. Frekot Erika: Júniusi napok a suliban – próza – Budapest
1. Tomán Gyöngyvér: Pocok – próza – Kecskemét – (Almási Zsuzsa akvarellfestő adta át a díjat, a saját festményét egy kiskutyáról.)

Minden kategóriából az első három helyezett műve része lesz a Montázsmagazin új antológiájának. Ezek az írások, vagy azok részlete elhangzott értő, szép tolmácsolásban is. A színpadon foglalt helyet Kökény Éva költő, versmondó, Gyöngyösi Szabó Katalin költő, előadóművész és Orosz Margit magyartanár, költő, előadóművész, akik bemutatták, felolvasták a pályamunkákat. Köszönjük nekik!

Az irodalmi művek megismerése után az állatokkal foglalkozó alapítványok képviselői mutatkoztak röviden (Vadaskert, Menhely az állatokért, Mentsvár az állatokért, Kiskunsági Nemzeti Park). Így szélesebb képet kaptak a résztvevők, hogy milyen munkát végeznek ezek a szervezetek, alapítványok.

Ehhez kapcsolódott Weninger Andrea felhívása, hogy szívesen fogadunk minden olyan írást, amely a lakóhelye közelében található állatmenhelyről szól interjú, riport, beszámoló formájában, és közöljük is a Montázsmagazinban. Egyúttal a menhelyeken való önkénteskedésre és segítésre is buzdította a hallgatóságot.

Az utolsó programpont az ÖRÖKBEFOGADÁS volt: a Montázsmagazin ünnepélyesen, egy-egy tábla elhelyezésével jelképesen örökbe fogadott egy UHU párt és az ázsiai örvösmedvepárt, Luckyt és Buddhát. Így kétszer 10.000 Ft-tal támogattuk a Vadaskertet, amelyet bárki megtehet, és egy évig tiszteletbeli nevelőszülő válik belőle.

A rendezvény agapéval, ismerkedéssel, beszélgetéssel, a Vadaskertben való nézelődéssel zárult. Mindenki jól érezte magát. Köszönjük azoknak, akik eljöttek, valamint együttműködő partnereinknek a segítséget (Kecskeméti Vadaskert, LIBRI Könyvkereskedelmi Kft., Kiskunsági Nemzeti Park, Malom Mozi, Almási Zsuzsanna akvarellfestő, Botz Domonkos író, Magyar Újságírók Közössége (MÚK), Menhely az Állatokért Alapítvány). A rendezvény a Városi Támogatási Program segítségével valósult meg.

 

 

Hozzászólások