Montázs est Danyi Judit és Hegedűs Zoltán színművészekkel – Szombat délután – 2018. szeptember 29-én – sokan voltak kíváncsiak a Montázs est vendégeire, a kecskeméti Katona József Színház színművészeire. Hogyne érdekelte volna a színházba járó embereket a kedves színészházaspárral való beszélgetés, hiszen a színpadon már sokszor szereztek örömet a közönségnek. Most sem csalódtak, kellemes élményben volt része mindenkinek.

A színészházaspárt Gyöngyösi Szabó Katalin verssel köszöntötte, Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani című versét hallottuk tőle szép tolmácsolásban. A beszélgetés kezdetén a művészek visszaemlékeztek ifjúkorukra, felidézték, hogyan és miért választották a színészi pályát. Valahogy mindkettejüknek természetesen rajzolódott ki a lehetőség és az út e hivatás felé. Míg Zoltán az Alföldről (Tiszakécske, Debrecen, Kecskemét) a fővárosba felkerülve vette be a művészet fellegvárát, addig Judit – budapesti lévén – a fővárosban tett meg mindent azért, hogy színész lehessen.

Megtudtuk tőlük, hogy Shakespeare hozta össze őket: együtt játszottak a Hamlet című drámában a győri színházban. Hamlet és Ophelia, azaz Zoltán és Judit egymásba szeretett, és hamarosan összeházasodtak. Amikor Fanni lányuk megszületett, szükségük volt nagyszülői segítségre. Ezt Kecskeméten látszott könnyebben megvalósítani, miután mindketten leszerződhettek a kecskeméti színházhoz. Azóta kecskemétieknek érzik magukat.

A későbbiek során fotókat vetítettünk, amelyek segítségével a két művész mesélt magáról és szerepeiről. Innentől kezdve anekdoták, kedves történetek is előkerültek. Megtudtuk, hogy alapvetően drámai színésznek tartják magukat, de nem áll távol tőlük a zenés műfaj sem. Több darabban szerepeltek már együtt, voltak kétszemélyes színjátékok is (pl. Liselotte és május, Jövőre veled itt). Szeretnek együtt játszani, mert könnyen megértik egymást, ismerik egymás minden rezdülését.

Presser Gábor: Hűségdal vagy más címen: Jó veled dalszövegét Gyöngyösi Szabó Katalin adta elő meglepetésül, mely vidám, kedves módon beszél a feltétlen szeretetről, hűségről.

Van két gyermekük. A lányuk már egyetemista, a fiuk középiskolás. Bár megnézik a szülőket az előadásaikon, nem vonzódnak a színészi hivatás felé. Másfajta beállítottságúak. Egyébként egy átlagos, „normális” családnak érzik magukat. Judit minden nap főz ebédet, Zoli bevásárol, hozta-vitte a gyerekeket óvodába, iskolába, amíg kicsik voltak. A hétköznapokon, a színházon kívül szeretnek ugyanolyan emberek lenni, mint mások. Juditot talán fel sem ismernénk az utcán, a boltban vagy a piacon smink nélkül. Így, egyszerűbben jobban érzi magát. Mindkettejük hobbija az olvasás.

Még sok érdekes dolgot megtudhattunk a Danyi-Hegedűs színészházaspárról. A beszélgetés – kötetlenül – a rendezvény után is folytatódott, sokan odamentek hozzájuk kérdezni vagy üdvözölni őket. Barátok, ismerősök, ismeretlenek. Köszönjük, hogy eljöttek a Montázsmagazin rendezvényére!

 

Weninger Erzsébet