A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást nem véletlenül vezették be. Ez ugyanis nem csak azt védi, aki a biztosítást megköti a saját gépjárművére, hanem azt is, akivel balesetezünk. A legtöbb autós egy életen át úgy fizeti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását, hogy semmit sem kap érte cserébe, de jó ez így. Ugyanis az már régen rossz, ha be kell avatkoznia a biztosítónak. Mit tegyek, ha felmondták a kötelező biztosításom?

kotelezo biztositasom

A biztosítás felmondása

A szerződéskötéstől számított 60 napon belül meg kell fizetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunk éves díját. Vagy legalábbis az első részletét. Attól függően, hogy éves vagy negyedéves fizetéssel kötöttük meg a szerződésünket. Amennyiben ezzel az első befizetéssel kicsúszunk a 60 napból, a biztosító automatikusan megszünteti a kötelező biztosításunkat.

A kötelező biztosításom felmondásának következményei

A nemfizetés következtében felmondott kötelező biztosításnak komoly következményei lehetnek. Eleve onnantól kezdve megszűnik a biztosítottságunk, azaz minden kárt, amit okozunk, nekünk, mint üzembentartónak kell megtéríteni. Továbbá még bírságot is kaphatunk, mivel kötelező biztosításról van szó, és azzal épp nem rendelkezünk.

Ha kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül vezetünk, azzal szabálysértést követünk el, így megbírságolhatnak. Ha helyszíni bírsággal megússzuk, akkor is 5.000 és 50.000 forint közötti összeget kell kifizetni a szabálysértésért. Ha viszont szabálysértési eljárást indítanak ellenünk, akkor már akár 300.000 Ft is lehet a bírság összege.

Ráadásul a rendőrség mindaddig kivonhatja a gépjárművünket a forgalomból, amíg meg nem kötjük az új kötelező biztosításunkat. Ebből is láthatod, hogy nagyon komoly következményei lehetnek a nemtörődömségnek, a nem odafigyelésnek vagy a rosszul beosztott bevételeknek. Gondolj csak bele, ha így jársz, és az autódra a munkádhoz is szükséged van, az egy újabb érvágás lesz számodra. Figyelj rá, hogy mindenképp elkerüld a kötelező biztosításod megszűnését!

A kötelező biztosításom újrakötése

Ajánlom figyelmedbe a Banknavigator oldalát, ahol gyorsan kikalkulálhatod kötelező biztosításod újrakötését. Azonban tudj róla, hogy ahhoz, hogy újrakösd a kötelező biztosításod a felmondott szerződésed miatt, akár komoly összegekre is szükséged lehet.

A régi és az új kötelező biztosításod megkötése közötti időszakra úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetned, ami akár napi 1.140 forint is lehet. Ráadásul tudj róla, hogy az új kötelező biztosítást csak annál a biztosítónál tudod megkötni, ahol az előző megszűnt. A fedezetlenségi díj mellett a 60 napos türelmi időre számított díjat, az új szerződés éves díját is rendezned kell. Továbbá mindkét kötelező biztosításra meg kell fizetned a baleseti adót is. Csak mindezek mellett köthetsz új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást.

Mi a helyzet a bonus-malus kategóriával?

Újrakötésnél megmarad a besorolás.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások