Vannak, akik felveszik a harcot a drogokkal – Mindannyiunk számára életünk egyik legkeményebb éve volt 2020. A szenvedélybetegek, a drogfüggők azonban még nehezebben élték meg ezt a nyomasztó időszakot. Németh Gergő drogmegelőzési szakember, a Drogmentes Világért Alapítvány magyarországi vezetője hátborzongató tényekről számol be. Társadalmunkban ‒ így iskoláinkban is ‒ a drogprobléma nem csupán jelen van, hanem a mindennapok része. Mint fogalmazott: „A fiatalok ma már nem csak bepiálva mennek ki az utcára.” Hogyan lehet tenni a probléma ellen?

mar nem csak bepialva

A Drogmentes Világért Alapítvány nem a bajt a szőnyeg alá söprő struccpolitikára, hanem a szembenézésre és a felvilágosításra helyezi a hangsúlyt. Megközelítésük azonban nagyon különbözik attól a „drogprevenciós” hozzáállástól, amely abból indul ki, hogy a fiatalok úgyis kipróbálják, használják ezeket a szereket, ezért a legtöbb, amit tehetünk, a káros hatások csökkentése.

Eszményképük nem egy „majdnem” drogmentes világ ‒ vagy csupán az, hogy legalább tiszta legyen a tű, amit a fiatal drogozó használ ‒, hanem a probléma megszüntetése. Mint Németh Gergő fel is vállalta: „Arra koncentrálunk, ami működik. Ezért mi oktatni akarjuk a gyerekeket, hogy ténylegesen megelőzzük a problémát.”

A drogfogyasztás hátterében mindig a személy problémái állnak

A Drogmentes Világért Alapítvány tevékenységének fő iránya a felvilágosítás:

„Egyáltalán mi a drog? Sok esetben a gyerekek vagánykodnak, hogy mennyit tudnak. De sokszor még ezt a kérdést sem tudják megválaszolni. Akár előadáson, akár amikor beszélgetést tartunk, a gyerekektől a legkülönbözőbb válaszok jönnek. Nagyon leegyszerűsítve: a drog egy méreg. Minden esetben, amikor drogokról beszélünk, méreganyagról beszélünk, ‒ amit az emberek hajlamosak elfelejteni.”

mar nem csak bepialva

Míg a szerrel szemben a kompromisszummentes álláspontra helyezkedett, a függőségtől szenvedő egyének kapcsán szakértőnk igazi humanista, megértő ‒ de nem elfogadó! ‒ megközelítést tanúsít.

„Egy olyan szerről beszélünk, amit az emberek vagy azért szednek, hogy elnyomjanak valamilyen testi vagy lelki érzetet, vagy pont azért, hogy egy ilyet előidézzenek. Ezt stimuláló vagy nyugtatószerekkel próbálják megtenni ahelyett, hogy az életükben tényleg megoldanák a bajaikat, vagy tennének valamit” ‒ utalt a probléma gyökerére Németh Gergő.

Ezen belül, ami a fiatalokat illeti, a bajok forrása sok esetben a beilleszkedés vágya vagy a társasági nyomás lehet, de ezek mögött ott vannak a kezelendő személyes indokok is.

„A drogfogyasztás hátterében mindig a gyerek személyes gondjai, problémái állnak. Persze a környezet rábírhatja az embert dolgokra, de már akkor is ott van az ő problémája, hogy például nem tudott megfelelően barátokat választani, vagy nem érzi stabilnak a családi hátteret.”

A drogok általi öngyógyszerezés ‒ valójában: önmérgezés ‒ oka abban keresendő, hogy nem vagyunk képesek konfrontálódni az életünk nehézségeivel, félelmeivel.

„Az alapja rendszerint az, hogy az illetőnek eleve volt már valamilyen gondja, amivel nehezen néz szembe. Most csak egy nagyon egyszerű példát mondok: egy fiatalnál lehet az, hogy nem mer megszólítani egy lányt, vagy nem mer táncolni, bizonytalannak érzi magát, és abban reménykedik, hogy ha majd bepiál, drogozik, akkor ez eltűnik. Vagy valami nyomja a lelkét akár otthon, akár az iskolában, és azt reméli, hogy ez majd megszűnik. De hosszú távon mindig kiderül, hogy mégsem ez volt a megfelelő megoldás” ‒ szögezte le a drogmegelőzési szakember.

mar nem csak bepialva

Sok helyen ők jelentik az egyetlen védőbástyát

Ami a drogmegelőzéssel kapcsolatos összképet illeti, a fiatalok körében végzett prevenciós tevékenységek országszerte jelenleg inkább alkalomszerűek. A kivételek közé tartoznak azok az iskolák, amelyek rendszeresen foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Nagyon sok oktatási intézmény számára a Drogmentes Világért Alapítvány programjai jelentik az egyetlen drogmegelőzési módot.

Nagyobb szabású kampányra tavaly két alkalommal is sor került, több mint 400 iskola bevonásával. Az alapítvány végsőkig elkötelezett és fáradhatatlan munkatársai tőkét gyűjtöttek, támogatásokat szereztek a szó szerint életbevágóan fontos cél érdekében, és helyi önkénteseket vontak be a felvilágosító program lebonyolításába.

Ezekre az adományokra, amelyek a drogmentes világ eszménye felé haladáshoz, a gyerekek megmentéséhez járulnak hozzá, egész évben szükségük van, hogy folytatni tudják a harcot a szerhasználat ellen. Weboldaluk, a www.drogmegelozes.hu a felvilágosítás mellett a szükséges pénzalap megteremtését is szolgálja.

mar nem csak bepialva

Végül a szakértő néhány tippet adott ahhoz, hogy miként beszéljünk gyerekünkkel a drogokról. Mondjuk el a teljes igazságot, és legyünk kitartóak ‒ mert a környezet hatásának ellensúlyozásához nem elég az, ha az iskolában vagy a családon belül háromévente egyszer esik szó erről a problémáról.

Nem utolsósorban fontos a gyakorlatiasság is, mert a kísértésnek kitett fiatalt nem az fogja megmenteni, ha a drogok molekuláris szerkezetéről hall, hanem az, ha konkrét példákon keresztül megtudja, hogy miként változtatja meg egy ember viselkedését és teljes életét a lehető legrosszabb irányba az, ha szerekhez nyúl.

 

LANGMÁR KOMMUNIKÁCIÓ

 

Hozzászólások