Széles körben kedvelt anyag a rétegelt lemez, mert nagyon sok mindenre használható és felhasználható, tartós anyagú, és könnyű vele dolgozni. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy a kültéren is fel lehet-e használni, és ha igen, milyen feltételek mellett. Mit kell tudni a kültéri rétegelt lemezről?

Mi a rétegelt lemez?

Rétegelt lemeznek nevezzük azt a faipari alapanyagot, melyet műszaki furnérokból állítanak elő ragasztással. Az elkészített furnér lapokat ezután páratlan számmal állítják elő, ezért ha jobban megfigyelünk egy rétegelt lemezt, az mindig szimmetrikus felépítésű. Megjelenése hasonlít a természetben található fa évgyűrűjére.

Milyen tulajdonságokkal bír a rétegelt lemez?

Egy rétegelt lemez szilárd tulajdonságai közel azonosak hossz-, valamint keresztirányban is. Kedvelt anyag, mert attól függően, mit is szeretnénk kezdeni vele, kiválaszthatjuk a tetszőleges vastagságot. A megmunkálás során alakját tartja, természetes fával szemben a zsugorodása elenyésző. A nedvességfelvétele is nagyon hasonlatos a tömör fáéhoz, erős vízmegkötő hatású, higroszkópos.

Megmunkálhatóságára jellemző, hogy a felülete és az élei marással megdolgozhatók. A rétegelt lemez szeg- és csavarálló, fakötések kialakítására alkalmas. Egy dologra érdemes figyelni, hogy a műgyanta miatt a rétegelt lemez nagyon kemény! Emiatt a forgácsoló szerszámok élét jobban fogja amortizálni.

A kültérre szánt rétegelt lemez

A kültérre szánt rétegelt lemez tehát nagyon hasonlít a kültéri fához, nedvességfelvétele közel azonos, kezelni érdemes. Előfordulhat az is, hogy mielőtt kültéren alkalmaznánk a rétegelt lemezt, nem tudjuk elvégezni a felületkezelését (pl.: rétegelt lemezt lehet festeni), ami biztosítaná azt, hogy tartósabban ellenálljon az esőnek, hónak, páratartalomnak.

Jó tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a rétegelt lemez higroszkópos tulajdonsága erősen függ attól, hogy milyen a rétegei közötti ragasztóanyag. Eszerint megkülönböztethetünk: normál, főzésálló vagy vízálló rétegelt lemezeket. Szakmai ismeret kell a jó rétegelt lemez kiválasztásához. A gyártás során a lemez kap egy tanúsítványt, egy kódot. Ez mutatja meg, hogy a készítése közben milyen eljárást használtak fel, megtartották-e a termékspecifikus követelményeket.

Szabványok

Az építőipar által felhasznált rétegelt lemezeket szigorú szabványok szerint osztályozzák aszerint, hogyan kerülhetnek felhasználásba. Ezt az MSZ EN 636:2004 szabvány jelöli ki.

● 636-3 Külső környezetben használható rétegelt lemez
● 636-2 Nedves környezetben használható rétegelt lemez
● 636-1 Száraz környezetben használható rétegelt lemez

Ha kültérre kívánjuk felhasználni a rétegelt lemezt, akkor célszerű a 636-3 külső környezetben használható rétegelt lemezek kategóriájából választani. Ennél a csoportnál ugyanis garantálva van, hogy ellenáll pl.: a nedvességnek, napsugárzásnak és a hőmérséklet változásainak.

 

 

Hozzászólások