Advent idején, sőt egész decemberben félárú jegyekkel kedveskedik az Állatkert a nagyközönségnek. Az adventi időszakban betlehemi élőkép várja a látogatókat, december 6-tól 8-ig pedig az állatkerti Mikulással is találkozhatnak a gyerekek. Mikulás napján Asha, az elefántborjú is ajándékot kap, hiszen neki ez lesz az első Mikulása.

Már most hétvégén, és utána a teljes adventi időszakban látható lesz az Állatkert betlehemi élőképe. Az élőkép állatai természetesen valódi, eleven háziállatok lesznek, így a látogatók egy csacsit és egy tehenet is láthatnak majd az állatkerti betlehemben. A kompozíció többi figuráját, így a Szent család, a napkeleti bölcsek, három pásztor és az angyalok alakjait Mónus Béla fafaragó művész készítette 2007-ben két és fél hónapnyi munkával. A faragott szobrok anyagául szolgáló roppant kőrisfa eredetileg a Margitszigeti Kisállatkertben állt, és kiszáradása miatt volt szükség a kivágására.

A betlehemi élőkép különlegessége a magyaros összhatás. A fából faragott figurákat ugyanis nem a bibliai tájakon egykor viselt öltözékben, hanem a magyar pásztorművészet hagyományos motívumait felelevenítve, magyaros viseletben ábrázolta a művész. Ráadásul az állatok is magyarországi fajták képviselői, a tehén történetesen magyar tarka szarvasmarha, a csacsi pedig magyar parlagi szamár. A különleges kompozíció felállításával az Állatkert arra törekszik, hogy az ünnepi hangulathoz olyan látnivalóval járuljon hozzá, amely egyrészt művészi értéket képvisel, feleleveníti az ünnepekhez kötődő hagyományokat, valamint utal az ember és az állatok sok ezer éves kapcsolatára is.

December 6-án, 7-én és 8-án a gyerekek az állatkerti Mikulással is találkozhatnak, aki a Parasztudvar melletti Mikulás-házban vár mindenkit, mi több, pénteken 11 órakor Ashát, az elefántborjút is meg fogja látogatni egy kis ajándékkal. Az Állatkert alapítványánál az Advent teljes időszaka alatt tart a karácsonyi örökbefogadás. Egy-egy állatkerti állat jelképes örökbefogadása ugyanis népszerű karácsonyi ajándéknak számít az állatbarátok körében. Az állatkerti nevelőszülők számára ebben az időszakban különleges karácsonyi oklevelet állítanak ki.

Szöveg és fotók forrása: www.zoobudapest.com

A jegyárakról és a programokról bővebben

2013. december 1.

Hozzászólások