András, Jézus tanítványainak egyike halász volt, éppúgy, mint testvére, Simon Péter. Jézus halála után a Fekete-tengertől délre hirdette az evangéliumot. Krisztus után 60-ban Petra városában keresztre feszítették. Mivel a kereszt szárait átlósan ácsolták össze, nem úgy, mint Jézusét, ezért az ilyen alakú keresztet András-kereszt néven emlegetik.

Szent András napjához számtalan hagyomány kötődik. Akik érintettek a házasság ügyében, azoknak érdemes kipróbálniuk őket! Szent Andrást házasságszerző szentnek is tartják, a hosszú téli éjszakák és rövid nappalok idején ugyanis megnő az álmok jelentősége is.

Ha ezen a napon a lányok böjtölnek (három szem búzát és három csepp vizet isznak) megálmodhatják, ki lesz majd a vőlegényük. Aki biztosra akar menni, a párna alá rejtett férfiruha is rásegíthet a szebbnél szebb álmokra. Azok pedig, akik már férjes asszonyok voltak, ezen az éjszakán férjük párnája alá csempészték ruhaneműjüket, így egész életükre magukhoz kötötték szerelmesüket.

Ha a disznóólat a lányok megrugdalták ezen a napon, a disznó röffenéseinek a száma megadta azon évek számát, amíg még pártában maradnak. A közös jóslások közül említésre méltó az ólomöntés, ahol az öntvény formájából az eljövendő férj foglalkozására következtettek.

A falusi gazdálkodás szerint András napjával elkezdődik a disznóölés ideje. A feldolgozott finomságoknak a hideg is kedvezett, így karácsonyra ízletes füstölt hús kerül az asztalra. A néphagyomány úgy tartja, ha András napján esik, negyven napig esik.

Az András körüli napokra esik Advent első vasárnapja, a karácsonyi négyhetes előkészület kezdőnapja. Ilyenkor tilos volt a zajos mulatság, a tánc, a lakodalom. Ehhez az időszakhoz hozzátartoztak a katolikus egyházban a hajnali misék, a roráték. Advent időszaka a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepére való testi és lelki felkészülés ideje volt. Ekkor szerveződtek a betlehemes csoportok, tanulták be a szerepeiket, ekkor jártak az ostyahordó gyerekek. A kántortanító az iskolás gyerekekkel küldött megfelelő számú ostyát minden család számára, amelynek fejében azok babot, lencsét, lisztet, kolbászt adtak neki. Díjlevélben foglalt járandóságuk volt ez a vékonypénzű tanítóknak.

Forrás: https://www.szoboszlokepeskonyve.hu

2013 november 30.