Egy tucat aprócska sün és egy ürgekölyök cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén. Az elárvult, és ezért jelenleg emberi segítségre szoruló kisállatokat felnevelésük után természetes élőhelyükön fogják szabadon engedni.

Fotó: Bagosi Zoltán (Fővárosi Állat-és Növénykert)


A Fővárosi Állat- és Növénykertben évente csaknem kétezer emberi segítségre szoruló, Magyarországon őshonos védett állatnak nyújtanak oltalmat. A mentett állatok nagy része madarak – például mérgezett sasok, áramütött egerészölyvek, meglőtt gólyák és fészekből kipottyant énekesmadár fiókák – közül kerül ki, de bőven akadnak hüllők és kisemlősök is.

Jelenleg egy tucat elárvult sünt és egy ugyancsak árvaságra jutott ürgét nevelnek az Állatkert természetvédelmi mentőhelyének munkatársai. Az ürge négy héttel ezelőtt, a Kiskunsági Nemzeti Park területéről került be az Állatkertbe. Akkor éppen átszokóban volt a tejről a szilárd táplálékra. Most nagyjából másfél hónapos lehet. A sünök az elmúlt hetekben különböző helyekről kerültek be, nagyobbrészt szopós korban. Szerencsére mindegyik állatkölyök jól van és egészségesen fejlődik, így várhatóan nem lesz akadálya annak, hogy felnevelésük befejezése után akár önállóan is megéljenek a természetben.

Fotó: Bagosi Zoltán (Fővárosi Állat-és Növénykert)

Mind a keleti sün (Erinaceus concolor), mind pedig a közönséges ürge (Sermophilus citellus) védett állatfajnak számít Magyarországon. Előbbinek 25.000 forint, utóbbinak 250.000 forint a természetvédelmi eszmei értéke. Az ürge védettségét a faj védelmén kívül az is indokolja, hogy ezek az állatok a védett ragadozó madarak fontos táplálékának számítanak, így az ürgék száma befolyásolja például a parlagi sas állományának nagyságát.

Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert

2014. június 19.

Hozzászólások